ANXIETATEA – alimente pe care trebuie să le consumi sau să le eviți

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Frica și anxietatea pot fi utile în momente de criză, în situații dificile sau caz de pericol. Însă atunci când aceste stări apar des sau devin puternice și copleșitoare, ele pot afecta starea generală de sănătate.

Unele persoane „se stresează” din orice și sunt mereu îngrijorare și îngândurate. Dacă nu reușesc să depășească situația, pot ajunge să sufere de anxietate generalizată.

Alimentatia in anxietate: calmclinic.com/anxiety/treatment/diet

Anxietatea – simptome și cauze

Tulburarea de anxietate generalizată poate avea atât un impact emoțional – manifestată printr-o frică nerealistă și exagerată -, cât și fizic. Când suntem anxioși, inima începe să bată mai repede, respirația devine superficială și accelerată, devenim nervoși, ne simțim amețiți, tremurăm, transpirăm, avem tulburări digestive.

Îngrijorarea permanentă obosește organismul și poate duce la probleme cu somnul și cu concentrarea. Frica subită și atacurile de panică nu sunt un semn de anxietate.

Cauza nu este încă pe deplin cunoscută. Poate fi vorba despre o traumă, o pierdere importantă, decesul unei persoane dragi, o criză financiară sau emoțională, un episod depresiv, dependența de anumite substanțe, traversarea unei perioade dificile, probleme în familie, stres excesiv la locul de muncă.

Tulburările anxioase se dezvoltă de obicei treptat și pot trece neobservate la început. În faze mai avansate, când anxietatea devine severă, poate fi mai greu de tratat. Un studiu a arătat că 1 din 4 persoane au scăpat de anxietate după 2 ani.

Odată cu înaintarea în vârstă, ea se poate ameliora, datorită faptului că persoana în cauză capătă mai multă experiență în lupta cu stresul și vede lucrurile dintr-o perspectivă mai obiectivă.

Dietă pentru anxietate

Deși dieta nu este responsabilă pentru apariția anxietății, persoanele care suferă de această tulburare pot obține o ameliorare a simptomelor consumând anumite alimente benefice și evitându-le pe cele contraindicate.

Dacă suferiți de anxietate, este indicat să limitați consumul următoarelor alimente:

• Prăjelile – au puțini nutrienți, sunt greu de digerat, cresc stresul organismului și afectează funcția cardiacă.
• Băuturile alcoolice – alcoolul deshidratează corpul și dezechilibrează hormonii și nutrienții din corp, favorizează declanșarea atacurilor de panică și apariția anxietății.
• Cafeaua – produsele care conțin cofeină măresc ritmul cardiac și mimează atacul de panică.
• Produsele lactate – consumate în exces, pot crește nivelurile de adrenalină și contribui la înrăutățirea anxietății; consumați-le cu moderație.
• Zahărul rafinat – produsele care conțin zahăr adăugat (ex. sucuri, biscuiți) pot agrava simptomele de anxietate; alegeți surse naturale de zahăr, precum fructe proaspete.
• Alimentele acide – iaurtul, murăturile, ouăle, smântâna, vinul și ficatul sunt alimente creatoare de acid care pot duce la scăderea nivelului de magneziu și apariția unor simptome anxioase.

O dietă bazată pe alimente sănătoase poate ajuta la reglarea funcției hormonilor și la îmbunătățirea stării generale de bine. Specialiștii recomandă persoanelor cu anxietate să încurajeze consumul următoarelor alimente:

• Fructe proaspete – zahărul și carbohidrații naturali pe care îi conțin sunt folosite pentru energie; piersicile și afinele au în mod deosebit efecte benefice asupra sistemului nervos.
• Legume – sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, nutrienți în care persoanele cu anxietate pot fi deficitare.
• Apă – deshidratarea (consum insuficient de apă) este asociată cu anxietatea; setea este deja un semn de deshidratare; consumați un pahar cu apă înaintea fiecărei mese;
• Alimente bogate în triptofan – acest aminoacid are efecte relaxante și crește rata metabolică; ovăzul, soia, carnea de pui și semințele de susan sunt bogate în triptofan.
• Alimente bogate în magneziu – acest mineral este implicat în peste 300 de procese din corp, iar deficitul poate cauza tulburări nervoase și anxioase; se găsește în banane, fasole neagră, verdețuri, ciocolata neagră, leguminoase, avocado, nuci, semințe, cereale integrale.
• Omega-3 – acești acizi grași esențiali au fost asociați cu prevenirea anxietății și depresiei; se găsesc în peștele gras, în semințele de in și dovleac.

Cumpără de aici suplimente pentru anxietate:
[wcepe_products ids=’7924, 3478, 2943′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Generalized anxiety disorder, Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279595/
2. Denise Griswold, Nutrition for Anxiety: An Anti Anxiety Diet? THERAPIES & SOLUTIONS, Calm Clinic: https://www.calmclinic.com/anxiety/treatment/diet
3. Healthline, 10 Magnesium-Rich Foods That Are Super Healthy: https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.