Dietă de prevenire a cancerului CERVICAL

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Cancerul cervical este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei. Cervixul este partea îngustă a uterului, iar celulele sale pot fi afectate de numeroase schimbări și factori, inclusiv de infecții HPV.

Există circa 100 de virusuri asociate cu acest tip de infecții, din care doar 15 tipuri pot cauza cancer cervical.

Dieta cancer cervical

Cancerul cervical – cauze și factori de risc

În cele mai multe cazuri însă, infecțiile HPV trec de la sine. Există și situații când celulele infectate cu acest virus se transformă în celule precanceroase, mai ales când nivelul estrogenului (hormonul feminin) crește anormal de mult.

Celulele precanceroase se pot la rândul lor transforma în celule canceroase. Acestea supraviețuiesc celulelor normale, invadează țesuturile adiacente și uneori se pot răspândi la alte zone din corp prin limfă sau prin sânge. Testul Papanicolau poate depista modificările anormale survenite la nivelul celulelor cervicale.

Dietă de prevenire a cancerului cervical

Nu doar infecțiile cu HPV cresc riscul de cancer cervical, ci și fumatul sau anumiți factori care țin de alimentație.

• Consum de alimente cu indice glicemic mic

Alimentele cu indice glicemic redus stau la baza tuturor dietelor de prevenire a cancerului. Indicele glicemic măsoară capacitatea alimentelor bogate în carbohidrați de a crește nivelul zahărului din sânge (glucoză).

Alimentele care se digeră ușor (legumele fără amidon, leguminoasele și fructele) susțin glucoza din sânge la niveluri stabile.

În schimb, alimentele bogate în carbohidrați, produsele rafinate și cartofii produc fluctuații rapide ale nivelurilor de zahăr din sânge și au un indice glicemic mare.

Dietele bogate în carbohidrați cu indice glicemic mare au fost asociate cu un risc crescut de mai multe tipuri de cancer, întrucât acestea stimulează producția de insulină și a factorului de creștere asemănător insulinei – doi hormoni care promovează proliferarea, progresia și răspândirea tumorilor în corp.

• Evitarea excesului de proteine

John Beard, cercetător scoțian în domeniul cancerului susține că principala apărare a corpului împotriva înmulțirii celulelor canceroase este pancreatina. Aceasta este un amestec esențial de enzime care digeră proteinele și care mai au un rol important, acela de eradicare a cancerului.

Dietele bogate în proteine țin enzimele pancreatice ocupate cu digerarea proteinelor, nemaiavând suficient timp să combată cancerul.

Experții susțin că organismul are nevoie de o perioadă de circa 12 ore pe zi fără proteine pentru a combate eficient cancerul.

• Alimente bogate în I3C

I3C (indol-3carbinol) este un compus care se dezvoltă în legumele crucifere atunci când sunt tăiate, zdrobite sau mestecate. Broccoli, varza, conopida, ridichea – toate aceste legume crucifere au potențialul de a combate cancerul, inclusiv cancerul cervical, datorat în mod special acestui compus.

I3C susține detoxifierea organismului de numeroase substanțe dăunătoare, inclusiv de carcinogeni. Totodată, are un efect antioxidant puternic și activități anti-estrogen, prin care poate oferi mai multă protecție împotriva cancerului cervical.

• Consumați turmeric

Turmericul conține un compus numit curcumină, capabil să combată aproape orice tip de cancer. Cercetătorii de la Institute of Cytology and Preventive Oncology din India au descoperit că această substanță protejează împotriva virusului HPV – principala cauză a cancerelor uterine și cervicale.

Curcumina împiedică dezvoltarea cancerului cervical prin inactivarea virusului HPV care stă ascuns în celulele canceroase ale cervixului.

• Alimente care conțin acid elagic

Acidul elagic s-a dovedit eficient în eliminarea substanțelor care cauzează cancer cervical prin activarea unor enzime detoxifiante din corp. Totodată, acesta împiedică atașarea carcinogenilor de ADN-ul celular și stimulează sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase și să inducă auto-distrugerea celulelor canceroase umane.

Zmeura și alte fructe de pădure sau fructe roșii conțin elagitanină – care se transformă în acid elagic în corp. De asemenea, nucile românești și nucile pecan conțin acid elagic.

• Evitați alimentele care conțin nitrați

Nitrații sunt substanțe naturale care se găsesc în plante, în sol, în aer și în apă. Sunt folosiți și în industria alimentară pentru a da alimentelor procesate (în special cărnii) o culoare roșie închisă.

În corp, nitrații se transformă în nitriți, iar aceștia, la rândul lor, se transformă în nitrozamine. Studiile au arătat că nitrozaminele pot cauza cancer la oameni.

Antioxidanții vitamina C și vitamina E au capacitatea de a inhiba formarea acestor substanțe cancerigene.

Plantele care conțin nitrați nu sunt periculoase, deoarece ele sunt bogate și în antioxidanți și vitamine. Trebuie evitate însă produsele procesate din comerț care conțin nitrați sintetici.

Vitamina C și vitamina E au nu doar efecte antioxidante, ci și imunostimulatoare. De aceea dietele bogate în aceste vitamine pot reduce riscul de cancer cervical.

• Reduceți aportul de grăsimi animale

Grăsimea animală conține acid arachidonic, care a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Acest compus stimulează creșterea cancerului și facilitează răspândirea lui în corp. Unele studii susțin că acidul arachidonic poate distruge celulele imune implicate în protejarea împotriva cancerului cervical.

Acizii grași esențiali Omega-3 – regăsiți în peștele gras, în nuci și semințele de in – au efect protector împotriva acestui tip de cancer.

Însă chiar și în cazul acestor grăsimi sănătoase se recomandă limitarea aportului total de grăsimi la circa 20% din caloriile totale consumate zilnic.

• Alimente bogate în zinc

Acest mineral este necesar pentru producția a peste 200 de enzime esențiale din corp, inclusiv a enzimei superoxide dismutase (SOD). Aceasta are efect antioxidant și poate proteja împotriva cancerului cervical prin distrugerea radicalilor liberi și prin stimularea sistemului imunitar să elimine celulele anormale sau uzate înainte ca ele să se multiplice și să devină cancerigene.

Alte alimente recomandate împotriva cancerului cervical:

– asparagus
– ceaiul verde
– papaya
– morcovii
– somonul
– broccoli
– turmericul
– icrele naturale
– rucola, salata verde
– hreanul
– cireșele

Articol tradus din:

1. Heal with Food, „Cervical Cancer Prevention: 10 Diet Tips for Susceptible Women”: https://www.healwithfood.org/cervicalcancer/
2. Heal with Food, „List of Anti-Cervical Cancer Foods (Cont’d)”, Cervical Cancer Prevention: https://www.healwithfood.org/cervicalcancer/foods2.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.