DIETĂ pentru persoanele cu VARICE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Venele varicoase, sau varicele, sunt vene lărgite în țesuturile subcutanate ale picioarelor, ușor vizibile și dureroase. Sunt cauzate de funcționarea defectuoasă a valvelor din vene și a elasticității reduse a peretelui venelor. Afecțiunea duce la colectarea sângelui în interiorul venelor și la mărirea venelor.

Varicele afectează circa 40% dintre adulți, fiind mai comune la persoanele obeze și la femeile care au avut mai mult de două sarcini. Statisticile arată că circa o treime din adulții societăților de tip occidental este afectată.

Dieta varice

Alimentație pentru varice

Dieta corectă poate avea un rol preventiv sau curativ, însă ea nu trebuie să înlocuiască sfatul sau tratamentul medicului de specialitate.

• Reducerea consumului de calorii

Alimentele cu un aport energetic mare pot mări riscul de varice din cauză că ele contribuie la creșterea în greutate. Chiar și o scădere de 10% a greutății corporale a dus la o îmbunătățire notabilă în aspectul varicelor.

Restricția caloriilor poate fi o strategie de a slăbit, fie prin reducerea aportului de calorii din alimente, fie prin efectuarea de mai multă mișcare fizică. Când consumăm mai puține calorii, corpul extrage rezervele și le utilizează pentru energie (grăsimea depozitată în interiorul corpului).

Scăderea în greutate este un aspect important al dietelor anti-varice. Pentru a slăbi 450 de grame este nevoie de un deficit de 3,500 de calorii pe săptămână. Mai precis, se recomandă scăderea aportului zilnic de calorii cu 500 de calorii pe zi.

Persoanele supraponderale cu vene varicoase trebuie să distribuie consumul de calorii pe parcursul zilei, astfel încât să aibă 5-6 mese pe mici pe zi. Această strategie menține metabolismul energic și reduce poftele pentru dulciuri și amidon.

• Alimente bogate în vitaminele C și E

Vitamina C este necesară pentru producția de colagen și elastină – două țesuturi conjunctive care menține venele puternice. Totodată, vitamina C crește circulația sângelui. Efectul ei benefic este mai puternic când este asociată cu vitamina E.

• Alimente bogate în fibre

Fibrele sunt extrem de importante pentru sistemul cardiovascular. Aceste substanțe nu pot fi digerate de către organism, motiv pentru care nu pot fi absorbite în fluxul sanguin și nici utilizate pentru energie.

Fibrele solubile formează un gel atunci când sunt amestecate cu apă, iar fibrele insolubile trec prin intestin aproape intact. Datorită faptului că măresc și înmoaie scaunul, fibrele pot preveni constipația.

Constipația mărește presiunea de pe vene, iar în timp poate contribui la dezvoltarea varicelor.

Cele mai bune surse de fibre sunt tărâțele psyllium, ovăzul, semințele de in, mazărea, fasolea, merele, morcovii, orzul și fructele de pădure.

Persoanele care consumă multe fibre trebuie să bea multă apă, altfel ele pot avea un efect contrar, cauzând constipație. Evitați alcoolul, cafeaua și alte substanțe care au efect deshidratant asupra corpului.

• Alimente care conțin flavonoide

Flavonoidele sau bioflavonoidele sunt un grup de compuși din plante care au efect antioxidant. Se găsesc în fructele și legumele colorate, unde au efect protector împotriva de microbilor și a insectelor.

Studiile au arătat că aceste substanțe nu protejează doar plantele, ci și oamenii. Aportul ridicat de flavonoide pe termen lung este asociat cu îmbunătățirea varicelor. Acești antioxidanți tonifică pereții vaselor de sânge și previn stresul cauzat de radicalii liberi în interiorul vaselor de sânge.

Rutina este unul din aceste flavonoide care pot ajuta în tratamentul venelor varicoase, prin faptul că reduce umflăturile și durerile asociate. Rutina se găsește în cantități mari în hrișcă.

Surse bibliografice:

1. Paul V Tisi, „Varicose veins”, articol publicat în British Medical Journal of Clinical Evidence. 2011; 2011: 0212, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217733/
2. Articol tradus din: Heal with Food, „Varicose Veins & Diet, Treat Enlarged Veins With These 5 Diet Tips”: https://www.healwithfood.org/varicoseveins/diet.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.