Românii pot înghiți până la 200 de E-uri pe zi

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Alimentația „modernă” este bazată în cea mai mare parte pe consumul de produse procesate, gata ambalate, pe care le luăm din magazine.

Foarte puține persoane mai gătesc astăzi în casă, mâncare proaspătă. Dar chiar și în acest caz, ingredientele necesare le cumpără tot din magazine.

Aditivi periculosi

Problema principală a „alimentelor” din comerț este conținutul uriaș de aditivi. Un reportaj realizat de ProTV a arătat că un român poate consuma într-o singură zi până la 200 de E-uri din produsele achiziționate din magazine.

Potrivit Inspectorului Pro, la noi în țară nu au mai fost realizate studii pe alimente de circa 7 ani.

Pe de o parte, unii producători folosesc mai mulți aditivi decât limita permisă, iar pe de altă parte, consumatorii nu citesc eticheta produselor pe care le cumpără. Mai există o problemă: oamenii nu știu să descifreze ingredientele de pe etichetă pentru a identifica acele substanțe chimice care le pot afecta sănătatea.

Nutriționistul Corina Zugravu, coordonator la Centrul Național de Monotorizare a Riscurilor din Institutul de Sănătate Publică, a analizat câteva produse din magazine și a constatat că crenvuștii conțin colesterol, grăsimi, apă, proteină din zer din lapte, conservanți.

Icrele se numără printre cele mai îndoielnice produse din comerț. Acestea conțin doar 6% icre, restul fiind aditivi, inclusiv coloranți (carmin).

Unele produse afumate nu sunt afumate în mod tradițional, ci sunt injectate cu aromă de fum sau îmbibate în fum lichid, un alt conservant chimic.

Președintele Infocons, Sorin Mierlea, susține că sandvișul clasic (cu parizer, salam) pe care părinții îl pregătesc pentru copii la școală poate conține până la 47 de E-uri.

O analiză a Ministerului Sănătății din 2011 arăta că producătorii au depășit limita admisă de E-uri în cazul a 107 de categorii de alimente.

E321 este aditivul folosit în cea mai mare concentrație, a cărui limită era depășită cu peste 200%. Acesta se găsește în supe instant, snacksuri, produse de patiserie, fructe procesate sau produse din carne.

Sulfiții, emulgatorii și coloranții folosiți la dulciuri și gustări sunt de asemenea adăugați în cantități excesive.

Un control al ANSVSA a arătat că aditivul E127 – eritrozina (colorant roșu), adăugat în prăjituri, poate cauza probleme la nivelul glandei tiroide dacă este ingerat în doze mari.

Sulfiții, folosiți pentru conservarea biscuiților, a fructelor uscate și a pișcoturilor pot cauza, în cantități mari, pot crea alergii și probleme la nivel respirator și digestiv.

Momentan, există 300 de aditivi autorizați de UE pe care producătorii de alimente îi folosesc pentru a potența gustul produselor, pentru a le mări durata de viață și pentru a le face mai atractive la gust: acidifianți, arome artificiale, îndulcitori, conservanți, emulgatori, gume, coloranți sintetici.

Când mergeți la cumpărături, luați-vă câteva momente pentru a citi eticheta. Nu cumpărați produse care conțin mai mult de 4-5 ingrediente.  Străduiți-vă să consumați cât mai multe fructe, legume și verdețuri proaspete. Evitați dulciurile, gustările gata preparate, produsele din carne semi-preparate. Alegeți mărcile care folosesc cât mai puțini aditivi.

Sursă: Știrile ProTV.ro, Consumul de aditivi, o problemă naţională. Numărul URIAȘ de E-uri înghițite de un român într-o zi: https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/consumul-de-aditivi-o-problema-nationala-numarul-urias-de-e-uri-inghitite-de-un-roman-intr-o-zi.html?fbclid=IwAR2rVPopHECpRL0b8lHReuOeNFQU8FDcTCD9XSQCKQY51mmFFB0QdavGvRQ

1 comentariu

  1. Asta se si urmareste …sa murim in chinuri groaznice …asa raminem mai putin …sau scapa cine poate !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.