Dieta MEDITERANEANĂ le ajută pe femei să SLĂBEASCĂ după tratamentul anti-cancer

Supraponderalitatea și obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de cancer la sân și totodată cu un pronostic redus pentru femeile care au supraviețuit acestei boli.

Obezitatea influențează progresia cancerului mamar prin creșterea nivelurilor circulante de insulină și a factorului de creștere asemănător insulinei, a hormonilor sexuali și a citochinelor eliberate din țesutul adipos.

Dieta mediteraneana le ajuta pe femei sa slabeasca

 

Studiile au arătat că femeile care au supraviețuit cancerului de sân au tendința de a lua în greutate în timpul și după tratamentul convențional anti-cancer.

Dieta și mișcarea fizică au o influență benefică directă asupra pacientelor cu cancer mamar, o dată prin îmbunătățirea markerilor asociați cu progresia bolii și apoi prin scăderea greutății corporale.

Un studiu de 3 luni a arătat că dieta mediteraneană le poate ajuta pe aceste femei să slăbească. Studiul a fost realizat pe 50 de femei aflate în perioada de postmenopauză, cu vârsta medie de 50 de ani, diagnosticate anterior cu cancer la sân și tratate de cancer în faza 1, 2 și 3.

Toate participantele trecuseră prin chimioterapie și operație cu cel puțin 3 luni înainte și nu mai mult de 3 ani înainte de studiu.

Au fost împărțite în 3 grupuri. Grupul 1 a urmat o dietă mediteraneană. Grupul 2 a urmat o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, iar grupul 3 nu a urmat nici o dietă.

Rezultatele au arătat că femeile care au urmat dieta mediteraneană au avut o scădere semnificativă a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei. Acești parametri au fost îmbunătățiți și la grupul care a urmat o dietă săracă în grăsimi, însă la niveluri mai mici. Femeile din grupul de control au luat în greutate.

Dieta mediteraneană este bazată pe un consum ridicat de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, pește și ulei de măsline.

Alimentele incluse în această dietă sunt bogate în polifenoli și compuși fitochimici cu efect antioxidant și antiinflamator.

Dieta mediteraneană are beneficii mult mai mari decât cele obținute în acest studiu. Reduce markerii asociați cu sindromul metabolic, cu un risc mai mare de cancer și cu mortalitatea din cauza cancerului, și markerii asociați cu inflamația și oxidarea lipidelor. Totodată, reduce incidența cancerului mamar și recidiva acestuia.

Cumpără de aici:

Rezultatele acestui studiu arată că femeile care au trecut prin cancer mamar și au supraviețuit trebuie să își mențină greutatea sau să piardă în greutate după tratament.

În lipsa unor strategii pentru atingerea acestui scop, s-a observat o creșterea a greutății corporale și implicit o scădere a prognosticului bolii.

Sursă: Natural Medicine Journal, Mediterranean Diet Helps Breast Cancer Survivors with Weight Goals: https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2018-03/mediterranean-diet-helps-breast-cancer-survivors-weight-goals

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.