Cum recunoaștem ROȘIILE toxice sau tratate cu substanțe

Nici marile magazine și nici chiar piețele nu mai constituie locuri de încredere pentru cumpărători când vine vorba despre legume și fructe.

Câteva persoane au descoperit cu uimire că roșiile cumpărate din supermarket au firicele de culoare verzuie sau neagră în interior, asemănătoare unor viermi, semn că semințele lor au început să încolțească.

Rosii toxice

 

Specialiștii spun că aceste roșii pot conține o substanță cu potențial toxic pentru organism, numită solanină. În cantități mari, ea poate provoca deshidratarea corpului sau chiar insuficiență renală.

Simptomele intoxicării cu solanină vizează în deosebi aparatul digestiv, manifestându-se prin greață, vărsături sau colici abdominale. Așadar, atenție mare la fructele și legumele care prezintă semințe încolțite.

Potrivit profesorului de fiziologie vegetală din Timișoara, Radu Șumalan, nu doar roșiile, ci și castraveții și pepenii și merele pot prezenta astfel de fenomene anormale.

Sămânța unui fruct sau a unei legume care este trecută brusc de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, poate intra într-un proces de germinare.

Potrivit datelor emise de Institutul Național de Statistică din România, importarea legumelor și fructelor a crescut cu aproape 5 procente în anul 2018 față de 2017, iar exporturile au scăzut de 10 ori.

Aceasta este una din marile probleme cu care se confruntă în prezent cetățenii români: sunt nevoiți să consume alimente aduse din străinătate, crescute în viteză și recoltate înainte de termen.

Fermierii declară că vegetalele aduse din alte țări sunt tratate cu substanțe chimice și unse cu ceară. Scopul este coacerea lor forțată și nealterarea aspectului pe durata transportului.

Un fruct se poate coace într-un timp scurt, chiar dacă nu ajunge la maturitate deplină, datorită fertilizanților și a hormonilor de creștere. La exterior arată frumos și real, însă în interior procesele fiziologice nu sunt pe deplin încheiate. El continuă să se dezvolte.

Fermierii spun că o roșie naturală are o durată de viață de maxim 10 zile. Roșia tratată însă, poate rezista până la jumătate de an.

Magazinele sunt pline de fructe și legume importante din Turcia, Spania și Italia. Ideal ar fi să consumăm cât mai mult alimente autohtone.

Când alegem sau consumăm o roșie, trebuie să fim atenți la cel puțin două aspecte: codița să fie verde, nu uscată sau lemnoasă – semn că roșia a fost supusă unei coaceri forțate, iar pulpa să nu aibă cercuri albe – semne că a fost tratată cu substanțe nocive.

Surse:
1. Capital, Statistici îngrijorătoare: România, campioană la importul de legume și fructe: https://www.capital.ro/statistici-ingrijoratoare-romania-campioana-la-importul-de-legu.html
2. Știrile ProTV, Specialiștii avertizează că piața e plină de ”roșii toxice”. Semnele legumelor sănătoase: https://stirileprotv.ro/stiri/social/specialistii-avertizeaza-ca-piata-e-plina-de-rosii-toxice-semnele-legumelor-sanatoase.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.