RODIA scade TENSIUNEA ARTERIALĂ și previne ATEROSCLEROZA

Sucul de culoare roșie intensă al rodiei este primul indiciu al beneficiilor pe care acest fruct le are asupra vaselor de sânge și a întregului sistem cardiovascular.

Rodia (Punica granatum) este un fruct care crește în regiuni din Asia Centrală, Iran, nordul Indiei, zona Mediteraneană și Orientul mijlociu. Descoperirile arheologicelor indică faptul că acest fruct datează de 3.000 de ani.

Rodia – beneficii sistemul cardiovascular

_____

Rodia – proprietăți și benficii

Studiile in vitro din ultimii zeci de ani au arătat că rodia are proprietăți medicinale impresionante: antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antimicrobiene și antifungice.

Compușii săi au demonstrat efecte vasculoprotective importante. Au fost testați și ca agenți adjuvanți în tratamentul mai multor forme de boli canceroase, îndeosebi a cancerului de prostată.

Substanțele bioactive cele mai importante din rodie sunt acidul elagic și derivații săi, acidul galic, antocianinii, antocianidienele, proantocianidinele, flavonoidele, sterolii, lignanii, acizii grași, acizii organici, terpenii și terpenoidele.

Studiile pe animale au arătat că rodia îmbunătățește calitatea spermei, având implicații pozitive în probleme de fertilitate, reduce depozitele de plăci de amiloid la șoarecii cu Alzheimer și diminuează leziunile neuronale cauzate de ischemia cerebrală.

Rodia – beneficii asupra sistemului cardiovascular

Experimentele in vivo au dezvăluit că acest fruct are o activitate antihipertensivă, vasodilatatoare și antiproliferativă.

Rezultatele studiilor arată că sucul de rodie și extractul de rodie au diverse efecte protectoare asupra vaselor de sânge:

– reduc stresul oxidativ
– suprimă peroxidarea lipidelor plasmatice
– reduc dezvoltarea aterosclerozei la șoareci
– îmbunătățesc funcția endotelială și funcția vasculară
– atenuează agregarea plachetară
– reduc inflamația vasculară
– scad tensiunea arterială (sucul, extractul de fruct și de coajă)
– scad toxicitatea cardiacă indusă de medicamente sau de fumat
– reduc nivelurile de glucoză sangvină
– scad nivelurile de colesterol total din sânge și trigliceridele cardiace

O recenzie realizată pe mai studii animale și clinice arată că sucul de rodie poate reduce tensiunea arterială atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:

• consumul de suc de rodie pe termen lung (3 ani) de către pacienți cu stenoză carotidiană a redus tensiunea arterială sistolică cu 12%.

• la femeile sănătoase, un consum de suc de rodie timp de 1 lună a produs o scădere ușoară dar semnificativă a tensiunii arteriale.

• aportul de suc de rodie la bărbați hipertensivi a scăzut tensiunea arterială.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’5728, 5822, 4165, 11424′ button=’Cumpără aici’]

Un studiu pe persoane cu hipertensiune, consumul de 150 ml de suc de rodie pe zi, timp de 2 săptămâni, a produs o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

Surse:
1. Dongdong Wang, Cigdem Özen, Ibrahim M. Abu-Reidah, Sridevi Chigurupati, Jayanta Kumar Patra, Jarosław O. Horbanczuk, Artur Jóźwik,1 Nikolay T. Tzvetkov, Pavel Uhrin and Atanas G. Atanasov. Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.). Frontiers in Pharmacology. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977444/

2. Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Sarrafzadegan N. Pomegranate Consumption and Blood Pressure: A Review. Current Pharmaceutical Design. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27748197

3. Healthline, 12 Health Benefits of Pomegranate: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]