Cum să ne păstrăm FICATUL sănătos

Ficatul este un organ extrem de prețios, iar grija pentru sănătatea lui trebuie să fie o prioritate. Ficatul are un rol important în sistemul digestiv. Tot ce mâncăm și bem, inclusiv medicamentele pe care le ingerăm, trec prin ficat.

Pentru a-l menține sănătos, trebuie să acordăm mai multă atenție alimentației și stilului nostru de viață.

Cum sa ne mentinem ficatul sanatos

 

Ficatul îndeplinește mai multe funcții în corp. În primul rând, ajută la curățarea sângelui prin eliminarea substanțelor dăunătoare pe care corpul pe produce.

Ficatul produce un lichid numit „bilă”, care ajută la descompunerea grăsimilor din alimente. Stochează de asemenea zahărul numit „glucoză”, care ne dă un imbold rapid de energie când avem nevoie de ea.

Experții spun că ficatul poate fi păstrat într-o stare bună printr-un stil de viață sănătos. Acest lucru constă în mod special în evitarea acelor alimente și factori care îi fac rău, și alegerea acelor alimente care îl hrănesc. De regulă, viciile sunt cele care afectează ficatul și starea de bine a întregului organism.

_____________________________

Sfaturi pentru sănătatea ficatului

Iată câteva sfaturi importante pentru sănătatea ficatului.

1. Nu beți mult alcool. Poate dăuna celulele hepatice, cauzând inflamații sau leziuni care se pot transforma în ciroză. Bărbații nu trebuie să consume mai mult de 2 pahare pe zi, iar femeile mai mult de 1 pahar pe zi.

2. Mâncați sănătos și faceți mișcare fizică. Aceste lucruri ajută la menținerea unei greutăți corporale optime și la prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic, care poate duce la ciroză. Sedentarismul determină luarea în greutate, iar persoanele supraponderale, îndeosebi cele cu grăsime abdominală (viscerală) au un risc mai mare de boala ficatului gras. La femei, circumferința taliei trebuie să fie cel mul 88 cm., iar la bărbați de maximum 102 cm.

3. Atenție la medicamentele pe care le luați. Unele medicamente pentru colesterol pot avea uneori efecte secundare care vizează ficatul. De pildă, acetaminofenul poate dăuna dacă este consumat în cantități mari. Acesta se găsește în numeroase medicamente, îndeosebi în cele pentru răceală și gripă, precum și în analgezice sau antiinflamatoare. Nu luați medicamente la cel mai mic simptom, deoarece ficatul procesează greu aceste substanțe chimice.

4. Evitați factorii sau mediile toxice. Unele produse de curățat, insecticidele și alte produse asemănătoare conțin substanțe chimice care pot afecta ficatul. Evitați contactul direct cu ele. aditivii din țigări pot de asemenea dăuna. Nu doar plămânii, ci și ficatul este lezat de tutun, deoarece el este responsabil cu filtrarea toxinelor pe care le introducem în corp.

Cumpără de aici:

5. Evitați excesul de grăsimi. Mai ales iarna suntem determinați să mâncăm mai multe grăsimi și proteine din carne, pe care ficatul le procesează mai greu. În plus, grăsimile se pot depune la nivelul ficatului. Trebuie evitate și alimentele prăjite, conservate și afumate, care suprasolicită ficatul.

6. Reduceți consumul de dulciuri. Zahărul în general și toate produsele dulci se transformă în grăsime, care se depune pe ficat. Încercați să oferiți copiilor mai puține sucuri și dulciuri din comerț.

7. Culcatul la ore târzii. Acest obicei afectează sănătatea întregului organism, dar mai ales inima și ficatul. Oboseala, stresul, suprasolicitarea fizică și psihică pot contribui la acumularea de grăsimi în ficat, ca urmare a secreției de cortizol.

Surse:
1. Fares, Obiceiuri care afectează ficatul: https://fares.ro/obiceiuri-care-afecteaza-ficatul/
2. WebMD, How Not to Wreck Your Liver: https://www.webmd.com/hepatitis/features/healthy-liver#2

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.