ALUNELE – recomandate în sezonul rece (anemie, diabet, probleme ale oaselor)
De la alun (Corylus avellana) se folosesc în scop alimentar și curativ atât fructele, cât și frunzele și scoarța. Alunele au o densitate energetică extraordinară, fiind deosebit de bogate în minerale și vitamine.
Deși mulți dintre noi le consumăm adesea ca gustare, cunoaștem prea puțin despre calitățile lor nutritive și terapeutice.
Alunele sunt utile în anemie, diabet, pietre la bilă, afecțiuni digestive și colesterol mărit.
Consumul lor este benefic pentru creier, întrucât ajută la mărirea capacității de concentrare și receptivitate. Alunele sunt o sursă bună de proteine, acizi grași esențiali, minerale (cupru, mangan, fosfor, molibden, calciu) și vitamine (A, B1, B3, B9, biotină, C, E și P).
Datorită vitaminelor B, alunele sunt importante pentru sistemul nervos și mușchi, iar vitaminele A și E pentru sănătatea pielii și a ochilor.
Frunzele și scoarța de alun conțin acid colorogenic, taninuri și antioxidanți valoroși (flavonoide și polifenoli).
Consumul de alune este indicat în mod special în sezonul rece, datorită aportului consistent de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți – importanți pentru susținerea sistemului imunitar.
Datorită efectului energizant, nutriționiștii și fitoterapeuții le recomandă în mod deosebit persoanelor care suferă de anemie și copiilor cu tuberculoză, diabet sau probleme ale oaselor.
Au efecte tonice și asupra sportivilor, persoanelor vârstnice și femeilor aflate la vârsta menopauzei. Sunt utile în nefrite, neurastenie și aritmie cardiacă (în acest ultim caz se pot asocia cu busuioc și miere, sub forma unei paste tartinabile).
Un compus unic regăsit în alune este resveratrolul. Studiile pe animale au arătat că acest antioxidant îmbunătățește circulația sângelui la nivelul creierului și reduce riscul unui atac de cord cu 30%.
Acest efect se datorează stimulării producției și eliberării de oxid nitric, o moleculă fabricată în endoteliu care semnalizează mușchii din jur să se relaxeze, ajutând la dilatarea vaselor de sânge și stimularea fluxului sanguin.
Surse:
1. The World’s Healthiest Foods, Peanuts: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=101
2. Alunele stabilizează glicemia și elimină paraziții intestinali, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței: http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-25-decembrie-2018-februarie-2019/alunele-stabilizeaza-glicemia-si-elimina-parazitii-intestinali/
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4793, 6638, 3284, 5122′ button=’Cumpără aici’]