CONDIMENTE pe care le putem folosi ca MEDICAMENTE – James A. Duke

Condimentele și mirodeniile sunt folosite în scop culinar și medicinal de sute de ani. În ultimele decenii, cercetările au confirmat că acestea conțin polifenoli și alți compuși bioactivi care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice.

S-a remarcat îndeosebi efectul lor protector împotriva bolilor cardiovasculareși neurodegenerative, a cancerului și a diabetului de tip 2.

Condimente si mirodenii – beneficii

________________________

CONDIMENTELE CONȚIN ANTIOXIDANȚI PUTERNICI

Polifenolii sunt antioxidanți puternici, care ne apără de bolile cronice și de îmbătrânirea prematură. Aceștia au proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, antimicrobiene, antidiabetice, anti-astmatice și neuro-protectoare.

Se găsesc în multe alimente considerate benefice pentru sănătate, precum broccoli, ciocolata neagră, fructele de pădure roșii și violete, ceapa și strugurii negri.

Dintre mirodenii, cele mai bune surse de polifenoli sunt:

– coriandrul (2260 mg/100 g de plantă proaspătă)
– mărarul (208.18 mg/100 g de plantă proaspătă)
– oregano (935.34 mg/100 g de plantă proaspătă)
– pătrunjelul (89.27 mg/100 g de plantă proaspătă)
– rozmarinul (1082.43 mg/100 g de plantă proaspătă)
– salvia (185.20 mg/100 g de plantă proaspătă)
– cimbrul (1173.28 mg/100 g de plantă proaspătă)
– scorțișoara (9700 mg/100 g)
– cuișoarele (16.047.25 mg/100 g)
– ghimbirul (204.66 mg/100 g proaspăt)
– nucșoara (1905 mg/100g)
– turmericul (2117 mg/100 g)

Botanistul James A. Duke spune că pe lângă plantele medicinale pe care le putem cumpăra de la magazinele naturiste, avem posibilitatea să folosim și condimente sau mirodenii în scop terapeutic.

________________________

CONDIMENTE CU EFECT DE MEDICAMENT

________________________

Ienibaharul – acest condiment este bun pentru indigestie; acționează ca un analgezic (reduce durerea), îmbunătățește circulația sangvină, protejează sistemul gastrointestinal, îmbunătățește starea de spirit, stimulează imunitatea, combate infecțiile fungice, scade tensiunea arterială, reduce inflamația.

Cardamomul – are gust de lămâiță și se adaugă mai ales în cafea și în dulciuri; protejează tractul gastrointestinal, ajută la controlul colesterolului, îmbunătățește circulația și sănătatea cardiovasculară; ajută în afecțiunile dentare, infecții urinare (cistită, nefrită, gonoree).

Scorțișoara – are importante proprietăți antimicrobiene și antidiabetice, ajută la calmarea durerilor de stomac.

 

Vezi și CEAIURI din MIRODENII pentru tuse și dureri în gât

 

Cuișoarele – au efecte analgezice deosebite, proprietăți calmante și antiseptice.

Usturoiul – numit și „penicilina rusească”, acest condiment poate combate nu doar infecțiile, ci și bolile de inimă și cancerul.

• Ghimbirul – este cel mai bun remediu dintre condimente împotriva stărilor de greață și de rău; are totodată efecte anti-inflamatoare și ajută în artrită.

• Ardeiul roșu iute – calmează durerile prin mai multe mijloace.

Turmericul – a demonstrat activități puternice anti-artrită și anti-diabet.

________________________

Surse bibliografice:

1. James A. Duke, Condimentele, Farmacia Verde, Editura All, p. 29

2. Organic Facts, 7 Impressive Benefits Of Allspice: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/allspice.html

3. Organic Facts, 11 Evidence-Based Benefits Of Cardamom: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cardamom.html

4. Elizabeth I. Opara and Magali Chohan, Culinary Herbs and Spices: Their Bioactive Properties, the Contribution of Polyphenols and the Challenges in Deducing Their True Health Benefits, Int J Mol Sci. 2014 Oct; 15(10): 19183–19202: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227268/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.