10 ALIMENTE care nu trebuie încălzite sau decongelate niciodată la MICROUNDE

Cuptoarele cu microunde au devenit populare începând cu anii ’60, datorită faptului că facilitează încălzirea rapidă și simplă a mâncărurilor și băuturilor.

Astăzi, cuptorul cu microunde nu lipsește din nici o casă. Este considerat unul din cele mai comode și necesare aparate de bucătărie.

Alimente care nu trebuie incalzite la microunde

__________________________

10 ALIMENTE CARE NU TREBUIE ÎNCĂLZITE LA MICROUNDE

Unii îl tratează chiar ca pe o alternativă la cuptorul tradițional. Cu toate acestea, specialiștii ne atenționează că nu putem încălzi chiar orice în cuptorul cu microunde.

APA

Încălzirea apei la microunde poate avea consecințe nebănuite. Apa se supra-încălzește, dar nu poate fierbe. Dacă amestecați sau introduceți un pliculeț de ceai în această apă super-fierbinte,  ea va începe să fiarbă rapid. Astfel puteți risca să vă opriți. 

OUĂ FIERTE, ÎNTREGI

Ouăle fierte întregi explodează după ce sunt puse în cuptorul cu microunde. Acest lucru se poate întâmpla chiar când oul este în farfurie sau când luați prima înghițitură din el.

Presiunea aburului fierbinte se acumulează în interiorul oului produce o explozie, inclusiv dacă oul este decojit sau nu.

Dacă vreți neapărat să reîncălziți un ou fiert la microunde, tăiați-l în patru.

CARNEA PROCESATĂ

Carnea procesată este dăunătoare sănătății datorită adaosului ridicat de conservați și chimicale. Ea devine și mai nocivă când este încălzită la cuptorul cu microunde.

Modalitatea de depozitare, gătire și reîncălzire a cărnii procesate contribuie la formarea de substanțe derivate din oxidarea colesterolului, care pot fi mai dăunătoare pentru celulele arteriale decât colesterolul pur. Totodată, acestea sunt asociate mult mai direct cu bolile de inimă.

Un studiu a arătat că încălzirea la microunde crește producția de produși de colesterol oxidat din cârnați, crenvuști, bacon, mezeluri sau alte cărnuri feliate pentru o masă rapidă, comparativ cu alte metode de încălzire.

ARDEII IUȚI

Introducerea unui ardei iute în cuptorul cu microunde poate produce fum sau chiar foc. Capsaicina – substanța activă care dă gustul iute ardeilor iuți – este eliberată în acest proces de încălzire rapidă.

Când deschideți cuptorul cu microunde, capsaicina va fi eliberată în aer, producând usturimi la nivelul ochilor sau gâtului.

SOSUL DE ROȘII

Probabil că ați încercat deja să încălziți o farfurie cu paste la microunde sau un bol cu sos de roșii și ați văzut efectele. Sosul de roșii sare peste tot din cauza consistenței groase, care împiedică mișcarea particulelor. Presiunea aburului fierbinte se acumulează sub suprafață sosului, până când în cele din urmă va erupe pentru a elibera aburul.

Mult mai indicat este să încălziți sosul de roșii într-o cratiță, pe aragaz, unde aveți posibilitatea să amestecați constant în el pe măsură ce se încălzește.

STRUGURII

Deși sunt compuși aproape în totalitate din apă, strugurii pot lua foc când sunt puși în cuptorul cu microunde. Mai precis, pot exploda în flăcări. Stafidele, la rândul lor, produc fum când sunt încălzite la microunde, cel mai probabil datorită zahărului din struguri. După ce zahărul se topește, începe să creeze fum.

Totuși, este mai puțin probabil ca cineva să vrea să încălzească struguri.

VERDEȚURILE

Potrivit unui raport al NPR, verdețurile, precum spanacul sau salata verde, pot face scântei când sunt puse în microunde. Reacția este asemănătoare celei apărute în urma încălzirii a unui lucru metalic. 

CARNEA CONGELATĂ

Folosirea cuptorului cu microunde pentru a dezgheța carnea înghețată nu este cea mai bună soluție. Distribuția neuniformă a căldurii poate duce la gătirea excesivă a unor părți, în timp ce altele rămân reci.

Studiile au arătat că acest proces permite creșterea bacteriilor în zonele rămase reci, și implicit riscul de intoxicații alimentare.

Cea mai bună metodă de dezghețare a cărnii rămâne cea convențională: înmuierea acesteia în apă sau păstrarea în frigider peste noapte.

FRUCTELE CONGELATE

Un studiu publicat în anul 2010 în jurnalul Bioelectromagnetics, încălzirea fructelor congelate în cuptorul cu microunde poate transforma compușii benefici din fructe în compuși cancerigeni. 

LAPTELE MATERN

Unele mămici congelează laptele matern și îl dezgheață pentru a-l folosi la nevoie. Această metodă pare inteligentă și sigură, atâta timp cât nu apelăm la cuptorul cu microunde pentru a-l decongela.

Microundele încălzesc laptele neuniform, cauzând astfel puncte fierbinți care pot opări gura și gâtul bebelușului.

Laptele matern și laptele-formulă trebuie încălzit în apă plată fierbinte sau pe aragaz, într-un vas curat. Sticla se agită înainte de administrare, iar laptele se testează pe încheietura mâinii, pentru a nu fi prea fierbinte.

__________________________

Surse:

1. Eat This, Not That! 7 Foods You Should Never Microwave: https://www.eatthis.com/foods-to-never-microwave/

2. The Daily Meal, Foods You Should Never Put in the Microwave Gallery: https://www.thedailymeal.com/cook/foods-you-should-never-put-microwave-0

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.