COVRIGII vânduți în stradă cresc riscul de boli METABOLICE și CARDIOVASCULARE

Covrigăriile, patiseriile și chioșcurile de fast-food se numără printre cele mai populare puncte de oprire ale trecătorilor grăbiți din marile orașe.

Le găsim la fiecare colț de stradă, aglomerate, aproape niciodată fără clienți. Unii se opresc să cumpere un șirag de covrigi pentru că le foame, alții ca să aibă ce mânca la serviciu sau la școală, alții doar de poftă.

Covrigii nocivi pentru sanatate

Rețeta covrigilor vânduți în stradă este minimală: făină, drojdie, sare, zahăr și apă. După ce sunt modelați, se fierb câteva minute în apă și zahăr, după care se dau prin semințe și se coc în cuptorul electric.

COVRIGII – O GUSTARE COMODĂ, LIPSITĂ DE NUTRIENȚI

Covrigii reprezintă pentru mulți o alegere ieftină și rapidă pentru micul-dejun sau pentru pauza de la școală sau de la serviciu. Deși sunt sățioși și dau impresia că organismul și-a împlinit nevoia, covrigii sunt lipsiți de orice valoare nutritivă.

Cei care apelează la astfel de „mese” dau dovadă nu atât de lipsă de timp, cât de incapacitatea de a-și asigura o alimentație sănătoasă, consideră nutriționistul Simona Tivadar.

Un covrig este, în cele din urmă, „un aport caloric inutil, din cauza faptului că nu ai știut să îți gestionezi timpul, că ți-a fost lene să îți faci sandvișul aseară”.

Covrigii potolesc foamea pe moment, dar nu oferă o hrană reală organismului.

„Ai mâncat cu covrig, peste o oră poți foarte liniștit să mănânci o masă, fără nici un fel de problemă”.

Cei care fac un obicei din a mânca covrigi zilnic trebuie să știe că se supun la anumite riscuri. Cele mai afectate organe sunt pancreasul și intestinul gros.

Combinația dintre făină albă (lipsită de fibre), margarină și ulei este dăunătoare sănătății, consideră nutriționistul Lygia Alexandrescu:

Aceste ingrediente, îndeosebi grăsimile hidrogenate „ne predispun la diabet, la hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, în special colesterolul rău care se poate depune pe vas (vasele de sânge) și produce boală coronariană”.

Medicii gastroenterologi sunt de aceeași părere că un consum zilnic și în cantități mari, covrigii sunt o gustare nocivă.

Problema este că sunt foarte bogați în calorii, hidrocarbonate și sare.

„150 g de covrigi pot să aducă până la 3.000 mg de cloruri de sodiu pe zi. Aportul de sare este foarte mare. Ingestia mare de sodiu este legată foarte mult de apariția hipertensiunii arteriale” (dr. Alexandru Oproiu).

Aportul de calorii crește și mai mult dacă covrigul conține și alte ingrediente, precum crenvuști, șuncă, cașcaval, ciocolată sau dulceață.

Puțini știu că covrigii comercializați de Simigeria „Petru” provin din aluat congelat.

Un astfel de produs nu poate și nici nu trebuie să înlocuiască o masă reală, fie că este vorba de micul-dejun, de prânz sau de cină.

________________________

Sursă: DIGI 24 TV, La ce boli se expun consumatorii de covrigi: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/la-ce-boli-se-expun-consumatorii-de-covrigi-338830

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.