Cum să vindeci AFECȚIUNI comune cu PLANTE și ALIMENTE din bucătărie

„Apoi a zis Dumnezeu: „Iată, vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră” (Facerea 1, 29)

Nu în mod întâmplător a zis medicul grec Hipocrate că alimentele trebuie să fie pentru noi medicamente, iar medicamentele, alimentele pe care le consumăm.

Remedii din bucatarie

Toate alimentele vegetale – fructele, semințele, cerealele, plantele aromatice și mirodeniile – au proprietăți nutritive, dar și curative.

De pildă, plantele aromatice și mirodeniile (condimentele) sunt folosite de secole atât în scop culinar, cât și în scop terapeutic.

Dulapurile noastre din bucătărie conțin remedii naturale pe care le foloseau bazau strămoșii noștri sau poate chiar populațiile antice, pentru a se vindeca sau feri de boli.

De pildă, usturoiul, pe care îl adăugăm la final în mâncăruri pentru condimentare este utilizat în scop medicinal de generații întregi.

_________________________

REMEDII DIN BUCĂTĂRIE PENTRU BOLI COMUNE

Iată câteva din remediile „din bucătărie” care pot ajuta la tratarea anumitor simptome sau afecțiuni:

ANASON – ajutor digestiv, elimină gazele, stimulează expectorația; semințele pot fi mestecate ca atare sau pot fi adăugate în ceai și vin fiert.

ARPAGIC – are efecte digestive, diuretice, expectorante, ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

ASMĂȚUI (hasmațuchi) – diuretic, expectorant, stimulent, ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce vâscozitatea sângelui.

BUSUIOC – combate anxietatea, reduce durerile de cap, ajută digestia, elimină gazele și constipația, previne umflăturile cauzate de înțepăturile de albine dacă pielea afectată este frecată cu frunze de busuioc.

CARDAMOM – reduce aciditatea excesivă din stomac și gazele, este util în dureri musculare și articulare, îndulcește respirația.

CIMBRU – are efecte expectorante, antivirale, antifungice, astringente; consumat în exces, produce o stimulare negativă a tiroidei și poate duce la otrăvire.

CEAPĂ – consumată cu regularitate, ajută la controlul tensiunii arteriale; benefică pentru sistemul cardiovascular.

CHIMION – reduce balonarea și gazele, stimulează digestia.

CORIANDRU – stimulent digestiv, poate fi adăugat ca aromatizant în siropurile de tuse; semințele pot fi mestecate sau folosite la ceai.

DAFIN – reduce nivelul de zahăr din sânge, ajută la procesarea insulinei, este util în indigestie.

FENICUL – reduce apetitul, ajută în tratamentul gastritei, mărește producția de lapte la oameni și la animale, ușurează simptomele de menopauză; este benefic pentru ficat și pietre la rinichi.

GHIMBIR – tratament pentru greață, vertij și artrită; ajută la scăderea colesterolului; reduce inflamația.

HREAN – folositor în răceli la cap, sinusuri înfundate, dureri în gât; are și efecte diuretice.

MAGHIRAN – util în astm, răceli, indigestie, anxietate, reumatism.

MĂRAR – elimină indigestia, gazele și colicile, reduce spasmele intestinale, crește producția de lapte la mame; mestecarea semințelor de mărar împrospătează respirația.

OREGANO – reduce durerile articulare și musculare (folosit extern); poate fi folosit și ca dezinfectant.

PĂTRUNJEL – un bun diuretic în curele de slăbire; excelent pentru problemele renale; folosit la clătirea părului reduce mătreața; împrospătează respirația.

ROZMARIN – are efecte stimulente; ajută digestia și tensiunea arterială; reduce durerile musculare și articulare (folosit extern).

TARHON – ameliorează crampele și alte tulburări gastrice; ajută la detoxifierea și relaxarea organismului.

TURMERIC – este un antiinflamator mai puternic decât hidrocortizonul; are efecte antibacteriene puternice; are o putere antioxidantă mai mare decât cea a vitaminei E; îmbunătățește funcția ficatului, reduce icterul, durerile, eczemele, psoriazisul, combate diabetul și bolile autoimune.

USTUROI – are proprietăți antivirale, antibiotice, antifungice; este util în răceli și probleme cardiovasculare; scade colesterolul și tensiunea arterială mare.

Nu folosiți aceste mirodenii în scop terapeutic decât în dozele stabilite de medic.

_________________________

Sursă: Clover Leaf Farm, How to Heal Common Ailments with Herbs in Your Cupboard: https://www.cloverleaffarmblog.com/heal-common-ailments-herbs-cupboard/2014/01/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.