Nu SAREA, ci ZAHĂRUL crește riscul formării de PIETRE la RINICHI

Multe din persoanele care au sau au avut pietre la rinichi primesc sfatul de a reduce consumul de sare. Studiile pe animale au arătat însă că sarea este un agent care reduce riscul formării de calculi renali.

Teoria care susține că sarea trebuie exclusă din alimentația persoanelor cu pietre la rinichi este una greșită, dar popularizată timp de mulți ani.

Zaharul nu sarea creste riscul de pietre la rinichi

 

Ea se bazează pe faptul că dietele bogate în sare cresc pierderile de calciu prin urină, iar reducerea aportului de sare ar putea reduce și cantitatea de calciu din urină și implicit riscul de formare a pietrelor la rinichi.

SAREA ÎMPIEDICĂ FORMAREA PIETRELOR LA RINICHI

Un aspect la fel de cunoscut este că sarea reduce riscul de calculi renali la animale. Creșterea consumului de sare crește în mod automat și consumul de apă, care diluează urina și reduce riscul de precipitare a calculilor renali. Același lucru se petrece și în cazul oamenilor.

Un studiu a arătat că 5.300 mg de sodiu pe zi – o doză dublă față de cea recomandată (echivalentul a 2 lingurițe și un sfert) a crescut aportul de lichide și producția de urină, și a scăzut suprasaturarea de oxalați de calciu în urină.

Cel mai mare risc pentru calculoza renală este așadar aportul redus de lichide și nu aportul crescut de sare. Aceste rezultate arată că sarea – considerată atâta timp un factor de risc pentru calculii renali – ar putea fi chiar o soluție la această problemă.

Riscul de formare a pietrelor la rinichi descrește pe măsură ce raportul dintre sodiul urinar și calciu crește. Sodiul concurează cu calciul și formează complexe minerale mai solubile, care au mai puține șanse să se precipite în urină.

Cu cât mai mare este cantitatea de sodiu din urină față de calciu, cu atât mai mic este riscul de formare a pietrelor.

La pacienții cu colită ulcerativă, riscul de calculi renali se datorează nivelului scăzut de sodiu din urină. La fel, persoanele cu boala inflamatoare intestinală sau boala Crohn au niveluri mici de sodiu în urină din cauza dificultăților de a absorbi sarea din alimente.

____________________________

ZAHĂRUL CREȘTE RISCUL DE PIETRE LA RINICHI

Un alt cristal alb este considerat de cercetători vinovatul principal pentru creșterea riscului de pietre la rinichi: zahărul rafinat.

Un studiu condus de Lemann J. Jr. a arătat că persoanele cu calculi renali au în comun o excreție crescută de calciu urinar, care pare să fie cauzată de o excreție crescută a acidului în urină.

Se pare că zahărul este cel care crește aciditatea urinei și excreția calcului. Totodată, acesta afectează modul în care rinichii manevrează sodiul. Mai precis, zahărul stimulează reabsorbția sodiului în rinichi, mărind excreția calciului și scăzând producția de urină.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu un risc crescut de pietre la rinichi. Totodată, diabetul și tulburările glicemice sunt factori de risc pentru apariția calculozei renală – ambele fiind induse de o dietă bogată în zahăr.

Vezi și Ceaiuri pentru PIETRE la RINICHI – rețetele botanistei Maria Treben

Populațiile asiatice, care consumă cantități mari de sare dar mici de zahăr, au o prevalență scăzută de pietre la rinichi, comparativ cu locuitorii din Europa și America de Nord.

O dietă săracă în fructe și legume are de asemenea un impact major asupra riscului de pietre la rinichi. Aceste alimente reduc aciditatea din urină și implicit riscul formării de calciu.

____________________________

Sursă: Greenmedinfo, Not Salt But Sugar May Be a Leading Cause of Kidney Stones: http://www.greenmedinfo.com/blog/not-salt-sugar-may-be-leading-cause-kidney-stones

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.