USTUROIUL reduce nivelul GRĂSIMILOR din sânge (studii)

Usturoiul se numără printre plantele cu efecte remarcabile asupra sănătății cardiovasculare, îndeosebi în ceea ce privește reducerea factorilor de risc și a parametrilor asociați cu bolile cardiovasculare.

O recenzie a cercetătorilor pakistanezi, publicată în anul 2013 în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, a arătat că usturoiul poate fi folosit ca adjuvant împreună cu medicamente hipolipidemiante pentru controlul grăsimilor din sânge, însă nu poate fi recomandat ca agent terapeutic principal.

Usturoi – colesterol

 

Un studiu mai recent, din 2014, realizat de cercetătorii iranieni, a arătat că usturoiul are efecte benefice asupra factorilor de risc implicați în ateroscleroză.

După 9 luni de tratament, rezultatele au arătat că șoarecii care au primit extract de usturoiau avut o scădere semnificativă a colesterolului total, a colesterolului LDL și a trigliceridelor.

Autorii studiului au concluzionat că extractul de usturoi a redus expresia LXRα din ficat și a crescut expresia acestuia în intestin, iar aceste efecte au probabil un rol important în reducerea trigliceridelor și a colesterolului seric. LXRα este un reglator important al hemostazei colesterolului, trigliceridelor și glucozei.

________________________________

O altă meta-analiză, realizată în anul 2013, a arătat că usturoiul este un remediu util în tratamentul hipercolesterolemiei.

Pentru a determinat efectul usturoiului asupra lipidelor serice și a lipoproteinelor, cercetătorii au analizat 16 studii clinice și au folosit datele a 952 de subiecți.

Terapia cu usturoi a produs o scădere de 12% a colesterolului. Această reducere a fost evidentă după 1 lună de tratament, și a persistat cel puțin 6 luni după tratament.

 

Vezi și Cura cu USTUROI întreg pentru CIRCULAȚIE, COLESTEROL, RTIMUL cardiac și curățarea VASELOR de SÂNGE

________________________________

În anul 1994, oamenii de știință de la Universitatea din Exeter au demonstrat că usturoiul are efecte și asupra nivelurilor normale de lipide din sânge.

Cercetătorii au condus un studiu clinic pentru a determina efectele unui tratament de 15 săptămâni cu usturoi (600 mg de pudră de usturoi pe zi) asupra lipidelor sangvine, a 68 de voluntari normali.

Rezultatele au arătat că a existat o scădere semnificativă a grăsimilor din sânge după 10 săptămâni de tratament cu usturoi.

Colesterolul total a scăzut de la 223 la 214 mg/dl, trigliceridele au scăzut de la 124 la 118 mg/dl, în timp ce presiunea arterială a rămas constantă.

Autorii studiului au concluzionat că terapia cu usturoi a indus modificări ale nivelurilor lipidelor din sânge, chiar dacă aceste variabile au fost normale la începutul studiului.

________________________________

Surse:

1. Ried K, Toben C, Fakler P., Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis, Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590705

2. Abbas Mohammadi and Ebrahim Abbasi Oshaghi, Effect of garlic on lipid profile and expression of LXR alpha in intestine and liver of hypercholesterolemic mice, J Diabetes Metab Disord. 2014; 13: 20: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3937144/

3. T. Saradeth, S. Seidl, K.L.Resch, E. Ernst, Does garlic alter the lipid pattern in normal volunteers? Phytomedicine, Volume 1, Issue 3, December 1994, Pages 183-185: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711311800620

4. Waris Qidwai and Tabinda Ashfaq, Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2013, Article ID 125649, 9 pages: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/125649/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.