SIROPUL de AGAVE – proprietăți, indicații pentru copii și diabetici

Siropul de agave, sau nectarul de agave, este popularizat astăzi ca unul din cei mai buni îndulcitori naturali. Este folosit de foarte multe persoane ca un înlocuitor al zahărului rafinat.

CE ESTE SIROPUL DE AGAVE

Siropul de agave este un îndulcitor lichid, bogat în fructoză, derivat dintr-o plantă care crește în Mexic. Datorită indicelui glicemic scăzut, este recomandat ca alternativă la zahăr pentru diabetici.

Sirop de agave pentru bebelusi diabetici – proprietati

Spre deosebire de alți îndulcitori, nu produce o creștere bruscă a nivelurilor de glicemie din sânge.

Dat fiind că este mai dulce chiar și decât mierea, este indicat să se folosească într-o cantitate de două ori mai mică decât zahărul sau alți îndulcitori.

 

SIROP DE AGAVE – PROPRIETĂȚI

Puțini dintre noi știm că agave are și proprietăți terapeutice. Siropul a fost folosit ca leac pentru răni și alte boli de piele.

Este bogat în vitamine (B, C, D, E) și minerale (magneziu, zinc, fosfor, potasiu, seleniu, calciu, fier și crom).

Un studiu din 2014, realizat la Universitatea din San Diego, a arătat că fructoza din siropul de agave are o influență pozitivă asupra controlului greutății corporale și a glucozei, comparativ cu zaharoza.

Cercetarea a fost realizată pe șoareci. Cei care au primit sirop de agave au avut o creștere mai mică în greutate și niveluri mai scăzute de glucoză plasmatică și insulină.

___________________________

SIROP DE AGAVE PENTRU BEBELUȘI

Foarte multe mămici aleg siropul de agave pentru bebeluși. Este însă indicat să se ceara sfatul medicului pentru a stabili metoda de administrare și dozele adecvate.

În orice caz, siropul de agave nu trebuie consumat în cantități mari, deoarece fructoza pe care o conține poate fi mai greu de procesat de copii.

O altă măsură de siguranță importantă este ca mamele să aleagă un produs de calitate și cât mai natural, procesat la temperaturi mici. în această categorie se încadrează produsele numite „raw”.

Un sirop de agave bun are o culoare maro închis și nu are un gust foarte puternic. Cel mai indicat este siropul obținut din frunzele plantei agave (și nu din rădăcini).

___________________________

SIROP DE AGAVE – MODURI DE UTILIZARE

Datorită gustului neutru, siropul de agave poate fi folosit în orice fel de preparate culinare. Un avantaj față de mierea de albine este că poate fi adăugat și în ceaiuri fierbinți sau alte preparate coapte în cuptor.

Îl putem adăuga în băuturi, sosuri pentru salate și felurite deserturi crude sau gătite.

SIROP DE AGAVE – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Fiind foarte bogat în fructoză, nu trebuie consumat în cantități mari, deoarece poate afecta ficatul, cauzând creșterea nivelului de trigliceride și probleme la nivel cardiovascular.

Administrat în doze moderate, siropul de agave are efecte energizante și imunostimulatoare.

___________________________

Surse:

1. Hooshmand S1, Holloway B, Nemoseck T, Cole S, Petrisko Y, Hong MY, Kern M., Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice, J Med Food. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25011004

2. Diversificare, Sirop de agave, un îndulcitor natural? https://diversificare.ro/alimente/2014/06/sirop-de-agave/

Cautari:
    sirop de agave beneficii | siropul de agave pentru diabetici |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.