O PLIMBARE de 15 minute reduce dorința de a mânca CIOCOLATĂ cu 50% (studiu)

Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Exeter în urma unui studiu publicat în Jurnalul „Appetite”.

Studiul a fost realizat pe 78 de persoane cu un consum regulat de ciocolată. Participanții au fost împărățiți în 4 grupuri. Au fost rugați apoi să intre într-un mediu de lucru simulat, după 2 zile în care nu au mâncat deloc ciocolată.

Miscarea fizica reduce pofta de dulce

Primelor 2 grupuri și s-a cerut să facă o plimbare scurtă de 15 minute în ritm vioi pe o bandă de alergat, după care li s-au dat activități de birou. Un grup a primit o sarcină mai ușoară, nestresantă, iar celălalt grup a avut activități mai solicitante.

Celelalte 2 grupuri au primit aceleași activități, doar că lor li s-a cerut să stea în repaus. Și în cazul lor, un grup a primit sarcini mai ușoare, iar alt grup sarcini mai grele.

Pe biroul tuturor participanților s-a aflat ciocolată pe toată durata testului.

_____________________

Rezultatele studiului

Persoanele care s-au plimbat înainte de activitatea la birou au consumat cu 50% mai puțină ciocolată (15 g) decât ceilalți care au stat în repaus (28 g). 15 grame de ciocolată echivalează cu un baton mic de ciocolată.

Dificultatea sarcinilor nu a produs diferențe în ceea ce privește cantitatea de ciocolată consumată. Acest lucru arată că stresul nu contribuie la creșterea poftei de gustări dulci în timpul lucrului.

_____________________

Oamenilor li se pare greu să renunțe la gustările dulci din timpul zilei, însă acest studiu ne arată o cale simplă și eficientă în acest sens.

Mulți dintre noi avem impresia că aceste gustări ne dau un impuls energetic, ne ajută să facem față stresului la locul de muncă sau să alungăm plictiseala.

„Știm că consumul de produse bogate în calorii – precum ciocolata – în timpul serviciului poate deveni un obicei lipsit de rațiune (inconștient) și poate duce în timp la creșterea în greutate”.

____________________

Într-un studiu anterior, cercetătorii de la Universitatea din Exter au arătat că exercițiile fizice pot ține sub control pofta de ciocolată, însă acest studiu a arătat o reducere semnificativă a consumului de ciocolată.

Profesorul Adrian Taylor de la Exter, care a condus această cercetare, spune că studiul de față demonstrează că o plimbare scurtă în timpul pauzei poate ajuta la reducerea aportului de dulciuri cu 50 de procente.

Exercițiile au beneficii importante în ceea ce privește starea de spirit și nivelul de energie. Așa cum am văzut, mișcarea fizică poate ajuta la soluționarea unor dependențe sau vicii.

______________________

Surse bibliografice:

1. Taylor AH., Oliver AJ., Acute effects of brisk walking on urges to eat chocolate, affect, and responses to a stressor and chocolate cue. An experimental study, Appetite. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18835411

2. University of Exter, Short walk cuts chocolate consumption in half: http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_171423_en.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.