Cu ce putem înlocui PÂINEA la micul-dejun, și nu numai

Micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei, după cum pretind nutriționiștii. La fel se poate spune și despre pâine, că reprezintă alimentul de bază al dietei noastre.

Cu toate acestea, pâinea pe care o găsim astăzi în comerț este preparată din făină rafinată, golită de cei mai importanți nutrienți (fibre, proteine, vitamine B, minerale).

Rulouri din frunze de salata: chefjulieyoon.com

Pâinea albă conține gluten, o proteină asociată cu inflamații și diverse probleme la persoanele cu intoleranță la gluten (dureri articulare, boala celiacă, dermatită).

Făina albă (și alte cereale rafinate) conțin foarte multe calorii, sub formă de carbohidrați simpli. Aceștia au asociați cu creșterea rapidă a nivelurilor de glucoză din sânge. Consumate în cantități mari, cerealele rafinate pot perturba funcția sistemului hormonal.

O felie de pâine albă conține 67 de calorii. O felie de pâine integrală are 81 de calorii, iar o felie de pâine de secară are 83 de calorii. Nimeni nu se rezumă doar la o felie de pâine pe zi, iar pâinea este de regulă asociată la alte alimente.

De pildă, la micul-dejun, multe persoane consumă pâine cu unt și gem, sau pâine cu mezeluri, diverse tartine și sandviciuri cu brânză, carne sau maioneză.

_________________________

Aperitive și alte rețete fără pâine sau făină 

Pare greu de crezut, însă la masa de dimineață chiar putem renunța la pâine. Feliile de pâine pot fi înlocuite cu un suport sănătos din legume. Iată câteva idei inedite, creative și ușor de pus în practică:

– tăiați un ou felii și așezați-le pe rondele groase de roșie;

– tăiați un gogoșar în două, scoateți interiorul cu semințe și spargeți câte un ou în fiecare jumătate; prăjiți apoi gogoșarii în tigaie;

– tăiați un avocado în două și scobiți pulpa din fiecare jumătate; așezați în interior o felie de somon sau puțină brânză, și spargeți un ou deasupra; coaceți jumătățile de avocado în cuptor.

Dovlecei umpluti: californiaavocado.com

Există idei la fel de ingenioase și pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post:

– serviți un bol cu terci de ovăz sau alte cereale, aromatizat cu scorțișoară și stafide (îndulcit cu miere dacă este nevoie);

– tăiați o banană în două și stropiți-o cu miere; presărați deasupra nuci sau alune mărunțite;

– serviți pateuri și creme/paste vegetale pe legume proaspete tăiate fâșii sau rondele – castraveți, dovlecei, morcovi, tulpini de apio, ardei grași, ardei kapia, gogoșari, roșii, rădăcină de țelină, andive, gulie;

– preparați paste din legume: tăiați dovlecei/ morcovi/castraveți în spirală sau fâșii folosind o mașină sau un instrument special de curățat legumele; amestecați „pastele” cu diverse sosuri de roșii, nuci sau maioneză vegetală;

Paste din dovlecei si morcovi (rețeta aici)

– preparați pâine, turtițe, crackers (biscuiți crocanți), lipii sau clătite din făină de hrișcă (aceasta nu este o cereală, ci o sămânță) sau din făină de năut (care este o leguminoasă); sau puteți cumpăra felii de hrișcă din magazinele naturiste;

– preparați biscuiți, crackers, grisine sau sărățele din făină fără gluten (orez, năut);

Crackers din hrisca, ovaz si seminte (reteta aici)

– folosiți rondele de orez expandat pentru diverse tipuri de tartine, dulci sau sărate;

– consumați o salată de fructe proaspete la micul-dejun, asezonată cu polen, semințe sau nuci;

– consumați o salată de legume cu leguminoase fierte (fasole, năut, soia), cu verdeață sau cu maioneză vegetală;

– beți un smoothie/shake hrănitor și digestiv, obținut dintr-un fruct, un tip de verdeață, semințe (un singur tip) și un lichid (apă, lapte vegetal, ceai de plante);

– preparați o pizza cu blat din conopidă (rețete aici);

– consumați piure-uri din conopidă sau broccoli;

– faceți sandviciuri din două ciuperci cu pălării mari, crude sau coapte pe grătar sau în cuptor;

– serviți un orez din conopidă sau cuș-cuș.

– faceți rulouri din frunze de salată/spanac/varză, umplute cu paste din semințe sau diverse paste tartinabile;

– faceți sandviciuri din felii de banane unse cu unt de arahide sau altă pastă vegetală.

Mai multe rețete:

Clatite din seminte de in (reteta aici)

Drob din hrisca, legume si seminte (reteta aici)

Turtite din susan (reteta aici)

__________

Turte din mei (reteta aici)

___________

Surse:

1. Centrul Natura, PASTE TARTINABILE VEGANE: http://www.centrulnatura.ro/paste-tartinabile-vegane/

2. LIVE STRONG, What Is a Good Substitute for Bread on a Diet? https://www.livestrong.com/article/400553-calorie-count-and-glycemic-index-of-different-breads/

3. Rewilding Drum, Breakfast Without Bread? Five tasty ideas: http://www.rewildingdrum.com/eng/breakfast-without-bread-five-tasty-ideas/

4. Expert Home Tips, Cutting carbs: 21 alternatives to bread, potatoes & pasta: https://experthometips.com/cutting-carbs-21-alternatives-to-bread-potatoes-pasta

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Mulțumim pentru aceste rețete minunate și sănătoase !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.