Pasta de curmale – cel mai bun înlocuitor de zahăr

Curmalele au o densitate energetică și nutrițională de excepție. Grație dulceții lor naturale bogate, pot fi folosite ca un înlocuitor natural pentru zahărul rafinat.

În curmale găsim o pleiadă de fitonutrienți, zaharuri simple (dextroză și fructoză), vitamine (A, B-uri și K), minerale (calciu, magneziu, cupru, mangan) și antioxidanți (beta-caroten, luteină, zeaxantină).

Pasta de curmale inlocuitor pentru zahar

Beneficiile consumului de curmale

Curmalele sunt o sursă foarte bună de fier și implicit un stimulator natural al nivelului de hemoglobină. Consumul de curmale reface rapid rezervele de energie și revitalizează instant organismul.

Conțin foarte mult potasiu, un mineral important pentru reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

În curmale găsim de asemenea taninuri (polifenoli din clasa flavonoidelor), care au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antihemoragice și antiinfecțioase.

Puțini dintre noi știm că aceste fructe ajută la scăderea colesterolului. Curmalele au cantități mari de fibre, care împiedică absorbția colesterolului în intestin.

Totodată, fibrele acționează ca un laxativ natural în constipație și ca un agent protector pentru membrana mucoasă a colonului împotriva substanțelor cancerigene.

În ciuda dulceții lor intense, curmalele au un indice glicemic mic. Un studiu a arătat că aceste fructe nu produc creșteri semnificative bruște ale zahărului în sânge la diabetici după masă.

Cercetătorii au concluzionat că pot avea beneficii pentru persoanele cu diabet dacă sunt incluse într-o dietă sănătoasă.

Pastă de curmale – îndulcitor natural 

Ce îndulcitor poate fi mai bun decât acesta, care este 100% natural, bogat în fibre, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea oaselor? Pentru a-l prepara, aveți nevoie doar de 2 ingrediente: curmale și apă.

Ingrediente

• 230 g de curmale (vi le recomand pe acestea la preț bun)
• 60 ml de apă

Preparare

Puneți curmalele (fără sâmburi) la înmuiat 30 de minute în apă caldă (cât să le acopere). Scurgeți-le apoi de apă și puneți-le în vasului robotului cu lama S sau într-un blender, împreună cu cei 60 ml de apă curată.

Mixați câteva secunde, până când se transformă într-o pastă fină. Opriți robotul și răzuiți pereții pentru a mixa toate bucățile de curmale.

Transferați pasta de curmale obținută în borcane de sticlă închise ermetic. Se păstrează la frigider. Rezistă până la 2 săptămâni.

Dacă nu aveți timpul necesar să preparați pasta de curmale în casă, o puteți găsi de cumpărat.

  Cumpără de aici pastă de curmale  

Pasta de curmale

Pasta de curmale

Cum să folosești pasta de curmale ca înlocuitor de zahăr

Pasta de curmale este un îndulcitor extrem de versatil. Poate fi folosită în numeroase rețete – gătite  (fursecuri, biscuiți, brioșe, clătite, prăjituri, torturi, budinci, sosuri, glazuri, creme, smoothie-uri) sau fără foc. Experimentați până obțineți rezultatul cel mai bun.

Pentru a înlocui zahărul granulat, folosiți o cantitate egală de pastă de curmale.

Dacă vreți să o incorporați în deserturi cu preparare termică, adăugați 1-2 linguri de ulei în cantitatea de pastă folosită. Acest lucru va împiedica uscarea preparatelor.

_________________________________

Surse bibliografice:

1. DETOXINISTA, HOW TO MAKE DATE PASTE (A HEALTHY SUGAR SUBSTITUTE!): https://detoxinista.com/make-date-paste-healthy-sugar-substitute/

2. Juma M Alkaabi, Bayan Al-Dabbagh, Shakeel Ahmad, Hussein F Saadi, Salah Gariballa and Mustafa Al Ghazali, Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects, Nutr J. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3112406/

3. Nutrition and You, Health benefits of dates: https://www.nutrition-and-you.com/dates.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.