ALIMENTE care stimulează DOPAMINA și ajută la controlul GREUTĂȚII corporale
Apetitul nu este un lucru ce ține doar de aspectul fiziologic, ci este o interacțiune complexă de hormoni și neurotransmițători.
Creierul are un impact puternic asupra compoziției corpului nostru, însă puțini dintre noi fac această legătură importantă atunci când avem în vedere pierderea în greutate.
Neurotransmițătorii afectează somnul, starea de spirit, nivelul de energie, motivația, memoria, atenția și greutatea corporală.
Stresul, somnul insuficient, dietele sărace în nutrienți, substanțele care dau dependență și predispoziția genetică pot afecta nivelul neurotransmițătorilor și cauza simptome adverse în aceste direcții.
Nutriționista Petra Scott spune că dintre toți neurotransmițătorii, patru au un rol important în ceea ce privește pierderea în greutate: dopamina, serotonina, acetilcolina, metalonina și GABA.
Dopamina este de departe cel mai important. Acesta poate avea efecte excitatorii sau inhibitorii, în funcție de receptorul de care se leagă.
Este derivat din aminoacidul tirozină, și este eliberat în timpul unor activități satisfăcătoare, plăcute. Are roluri diverse, mai ales în atenție, dispoziție și abilitățile motorii.
Persoanele cu un nivel scăzut de dopamină apelează de regulă la anumite alimente sau substanțe stimulente pentru a face față problemelor de peste zi.
Cei mai mulți astfel de stimulanți sunt însă nocivi – ciocolată, cafea, bomboane, băuturi răcoritoare cu cafeină, băuturi energizante. Deși cresc nivelul de dopamină, acestea dăunează sănătății.
În plus, studiile au arătat că aceste alimente pot duce la apariția poftelor alimentare necontrolate și implicit la supra-alimentare și creșterea nesănătoasă în greutate.
Cei care nu au o cantitate suficientă de dopamină, nu se simt niciodată împliniți fizic sau emoțional de mâncare, oricât de mult ar mânca. Din acest motiv, simt nevoia să mănânce continuu.
Deficitul de dopamină poate cauza de asemenea oboseală și comportamente adictive. Aproape toate medicamentele abuzive sau substanțele adictive precum alcoolul, nicotina, cocaina sau zahărul, influențează producția de dopamină.
Nivelurile sănătoase de dopamină mențin starea de bine, suprimă apetitul și ajută la scăderea în greutate.
_____________________________________________________________________________________________________________
Pentru a influența în mod pozitiv nivelurile de dopamină, trebuie să respectăm câteva sfaturi:
• Limitarea consumului de zahăr
Zahărul alterează chimia creierului, perturbând îndeosebi nivelurile de dopamină. Din acest motiv simțim o ușoară euforie după ce mâncăm ceva dulce, sau consumăm alcool.
• Consumul de alimente bogate în tirozină sau administrarea de suplimente cu L-tirozină
Acest aminoacid ajută la creșterea producției de dopamină. Bananele au cea mai mare concentrație de tirozină și cel mai bun aliment pentru reglarea nivelurilor de dopamină.
Alte alimente care cresc producția de dopamină sunt migdalele, merele, sfecla, pepenele roșu, cireșele, semințele de dovleac, semințele de susan, iaurtul, fasolea, ouăle, peștele și carnea.
• Limitarea consumului de cafea
Asemenea zahărului, cofeina crește rapid nivelul de dopamină, după care scade brusc. Astfel se explică de ce la scurt timp după ce bem cafea, unele persoane se simt moleșite sau lipsite de energie.
_____________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Nutrition Refined, NEUROTRANSMITTERS AND WEIGHT LOSS: TRAIN YOUR MIND TO LOSE WEIGHT: http://nutritionrefined.com/neurotransmitters-weight-loss/