ALIMENTE care stimulează producția de ACETILCOLINĂ – hormonul MEMORIEI

Asemenea dopaminei, acetilcolina este un neurotransmițător important, care acționează atât la nivelul creierului, cât și la nivelul sistemului nervos central și periferic.

Are efecte excitatoare asupra creierului, asigurându-i acestuia o mai bună mobilitate și rapiditate în gândire.

Alimente pentru memorie

Este strâns legat de procesul de memorare. Fără acest hormon, nu am fi capabili să ne amintim când am mâncat ultima oară, astfel încât am mâncă în continuu.

Simptomele deficitului de acetilcolină sunt caracteristice unei persoane vârstnice: se concentrează greu, se străduiește să-și amintească unele lucruri, își găsește cu greu cuvintele potrivite.

Pe termen lung, acest deficit poate cauza îmbătrânirea prematură a creierului, afectând performanțele mentale, funcțiile cognitive și integritatea celulelor nervoase.

__________________________________________________________________________________________________________

Dacă pentru a crește nivelul de dopamină trebuie să consumăm alimente dulci, pentru a stimula producția de acetilcolină și a îmbunătăți procesele de gândire trebuie să apelăm la alimentele grase.

Grăsimea este principala sursă de colină. Lipsa acestui hormon poate declanșa dorința de a mânca alimente bogate în grăsimi, precum produse fast-food, prăjeli, hamburgeri, pizza și deserturi cremoase.

Deși aceste alimente stimulează instant producția de acetilcolină, ele nu sunt cele mai sănătoase alegeri, întrucât sunt bogate în calorii și sărace în nutrienți.

__________________________________________________________________________________________________________

Alimente bogate în colină, care influențează nivelurile de acetilcolină

• ouă (cele mai bune surse de colină)
• avocado
• ulei de măsline
• nuci
• semințe

Somonul, sardinele și anșoa sunt de asemenea recomandate, deoarece acestea conțin dimentilaminoetanol (DMAE), un compus antioxidant și antiinflamator, care încetinește descompunerea colinei în țesuturile din afara creierului. Acest lucru înseamnă că mai multă colină va fi disponibilă pentru a fi transformată în acetilcolină

DMAE se găsește și sub formă de suplimente. De asemenea, suplimentele cu L-carnitină pot ajuta la producția de acetilcolină din creier. Carnitina este un aminoacid care îmbunătățește utilizarea acizilor grași pentru producția de energie. Are de asemenea efecte antioxidante (protectoare) asupra creierului.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition Refined, NEUROTRANSMITTERS AND WEIGHT LOSS: TRAIN YOUR MIND TO LOSE WEIGHT: http://nutritionrefined.com/neurotransmitters-weight-loss/

2. Sănătos.com, Stresul, Colina, acetilcolina si memoria: http://www.esanatos.com/boli/boli-si-tratamente/stresul/colina-acetilcolina-l-memoria32529.php

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *