CARAGENAN (E407) – unul din cei mai periculoși aditivi din produsele alimentare din magazine

Cu siguranță că nivelul sănătății omului modern ar crește considerabil dacă acesta ar decide să renunțe la toate produsele din magazine, inclusiv la cele de îngrijire a casei și a corpului.

Eticheta produselor comerciale ne poate oferi indicii importante cu privire la gradul de siguranță pe care acestea îl au asupra organismului nostru.

Din păcate, cei mai mulți oameni nu citesc eticheta. Cumpără tot ce arată bine și „pare” sănătos, fără să se documenteze câtuși de puțin asupra ingredientelor.

Fiecare persoană ar trebui să cunoască denumirea celor mai periculoși aditivi și felul în care aceștia ne pot afecta sănătatea.

De pildă, în acest articol am ales să vorbim despre un aditiv aproape omniprezent în produsele din magazine, care se numește caragenan. Apare pe etichete și sub denumirea de „E407”.

___________________________________________________________________________________________________________

Ce este caragenan și în ce alimente îl găsim 

Extras dintr-o algă roșie numită „Chondrus crispus”, este un compus totalmente lipsit de valoare nutrițională. Este folosit ca agent de îngroșare, emulgator, gelifiant și umectant, pentru îmbunătățirea texturii.

Îl găsim mai ales în produsele cu o textură cremoasă:

– înghețată
– iaurt, smântână
– brânză dulce, cașcaval, brânză topită
– lapte de soia, lapte cu arome
– iaurt de soia
– milk-shake-uri
– lapte condensat îndulcit
– ciocolata cu lapte
– frișcă
– supe
– sosuri pentru salate și alte sosuri
– budinci, șerbet, gemuri, jeleuri
– produse de patiserie, produse semi-preparate
– lapte praf pentru copii
– carne procesată
– băuturi alcoolice
– băuturi răcoritoare fără zahăr
– bere
– produse bio
– produse pentru vegetarieni

Este inclus de asemenea în pasta de dinți ca stabilizator și în produsele pentru slăbit.

___________________________________________________________________________________________________________

Efecte dăunătoare asupra sănătății

Cercetătorii și experții în sănătate care susțin că acest compus este periculos, citează câteva studii care l-au asociat cu următoarele probleme:

– ulcerații ale intestinului gros
– colită ulcerativă
– toxicitate fetală, defecte de naștere
– cancer colorectal
– intoleranță la glucoză și rezistență la insulină
– inflamații
– cancer de ficat
– suprimarea imunității
– risc de polipi pe colon

La unele persoane, determină apariția de alergii, manifestate sub formă de crampe, balonare, flatulență, diaree, precum și toxicitate la nivelul organelor.

Studiile pe animale au ingerarea produselor care îl conțin cu ulcerații, probleme stomacale, cancere ale tractului gastrointestinal și alte afecțiuni maligne.

Dr. Joanne K. Tobacman – profesor de medicină clinică la Universitatea din Illinois, Chicago, a publicat în anul 2012 rezultatele mai multor studii realizate pe efectele biologice acestui aditiv.

A demonstrat că expunerea la caragenan cauzează inflamații. Atunci când consumăm alimente ce conțin acest compus, ingerăm suficient caragenan pentru a declanșa inflamații în corp.

Studiile recente au arătat că inflamația cronică constituie cauza principală a celor mai multe boli grave: boli cardiace, boli autoimune, Alzheimer, Parkinson, cancer.

Dr. Tobacman s-a adresat către National Organic Standards Board, cerând urgent reconsiderarea utilizării acestui aditiv în alimente.

Caragenanul este folosit în laboratoare pentru inducerea de inflamații în țesturi, fapt care îi poate ajuta pe investigatori să testeze proprietățile antiinflamatoare a noilor medicamente.

Dr. Tobacman a raportat că șoarecii expuși la concentrații mici de caragenan timp de 18 zile au dezvoltat o intoleranță profundă la glucoză și tulburări ale insulinei – doi factori de risc pentru apariția diabetului.

În ciuda acestor descoperiri, caragenanul încă este aprobat de FDA ca aditiv și folosit pe scară largă în numeroase produse alimentare.

În 2015, Joint Expert Comittee of the Food and Agriculture Organization și OMS a anunțat că acest aditiv nu ridică probleme de îngrijorare dacă este folosit în formulele pentru bebeluși la concentrații de 1000 mg per litru, cu toate că UE a interzis această utilizare.

Dr. Andrew Weil recomandă evitarea consumului de alimente care conțin caragenan, îndeosebi de către persoanele cu boli inflamatorii sau cauzate de inflamații.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Dr. Weill, Is Carrageenan Safe? https://www.drweil.com/diet-nutrition/food-safety/is-carrageenan-safe/

2. Prodieta, Caragenan, aditiv sigur sau periculos pentru sanatate? https://prodieta.ro/caragenan-ce-este-aditiv-sigur-sau-periculos-pentru-sanatate/

3. Dr. Axe, What is Carrageenan? Is it Dangerous? https://draxe.com/what-is-carrageenan/

4. Ce să Mâncăm, Caragenan – E407: http://cesamancam.ro/e407-caragenan.html

5. Familia Ortodoxă, CARAGENANUL, CEL MAI ÎNSPĂIMÂNTĂTOR ADITIV DIN MÂNCARE. ÎN CE PRODUSE SE GĂSEŞTE: http://www.familiaortodoxa.ro/2015/04/30/caragenanul-cel-mai-inspaimantator-aditiv-din-mancare-in-ce-produse-se-gaseste/

Cautari:
    caragenan |

1 comentariu

  1. Produse bio? Dacă conțin caragenan mai contează?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *