Mâncarea binecuvântată prin rugăciune este mai gustoasă și mai sățioasă

Mâncarea gătită cu rugăciune capătă alt gust și altă consistență, și are alte efecte asupra noastră decât mâncarea pe care o consumăm fără să mulțumim lui Dumnezeu.

Călugării „pun” rugăciune și dragoste în tot ce fac. De aceea mâncărurile lor, chiar dacă sunt minimaliste sau sărăcăcioase, sunt deosebit de gustoase.

Prin rugăciunea rostită în timpul preparării, mâncarea primește binecuvântarea lui Dumnezeu și se sfințește. Cei care o servesc cu rugăciune și evlavie se împărtășesc de același har.

Chiar dacă sunt obținute prin munca noastră, toate bucatele pe care le punem pe masă sunt daruri ale lui Dumnezeu. Iată ce frumos spune Sfântul Nicolae Velimirovici despre purtarea de grijă cea minunată a lui Dumnezeu față de făptura Sa și despre smerenia Sa de a se ascunde în spatele lucrărilor Sale:

„Omul seamănă sămânța în pământ și apoi o lasă în grija lui Dumnezeu. Omul seamănă într-o zi, dar Dumnezeu Se îngrijește de sămânță vreme de o sută de zile, păzind-o, încălzind-o, dându-i viață și ridicând-o încetișor din pământ ca un firicel, împodobind firicelul cu mugurași, și apoi o coace, până când omul merge din nou la câmp, petrecând o zi sau două ca să strângă grânele și să le transporte cu căruța la hambarul său.

Peștele își depune icrele și pleacă, dar Dumnezeu rămâne, ca să scoată peștișori din icre și ca să le supravegheze hrănirea și creșterea lor.

Orfani fără de număr, atât de oameni, cât și de animale, nu ar rămâne în viață dacă Dumnezeu nu ar avea grijă de aceștia.

Dumnezeu Își supraveghează întreaga Sa zidire zi și noapte, ascultându-le cererile și dându-le ceea ce le este de folos”.

Iată câte motive avem să mulțumim lui Dumnezeu: pentru hrană, pentru îmbrăcăminte, pentru sănătate, pentru puterea de a munci și pentru toate celelalte lucruri bune pe care ni le oferă cu generozitate și iubire necondiționată.

Iată de ce, când mâncăm fără să facem rugăciune, mâncarea nu este „desăvârșită”, nu este binecuvântată, pentru că nu ne manifestăm recunoștința față de cele primite.

„Este de neapărată trebuință să mulțumim lui Dumnezeu ca unei Gazde a noastre, și să cerem binecuvântarea Lui. Mâncarea binecuvântată este mai gustoasă și mai sățioasă, câtă vreme mâncarea fără binecuvântare este fără gust, nesățioasă și nesănătoasă”.

În cartea Proloagele de la Ohrida se relatează o întâmplare petrecută pe vremea Împăratului Teodosie cel Mare. Se spune că acesta, intrând o dată în chilia unor călugări, a aflat un bătrân care l-a întrebat dacă voiește să mănânce ceva. A pus pe masă pâine, sare, untdelemn și apă, iar împăratul a șezut și a gustat din toate. După ce a terminat de mâncat, l-a întrebat pe Bătrân:

– Oare știi cine sunt eu?
– Știe Dumnezeu cine ești, i-a răspuns Bătrânul.
– Eu sunt împăratul Teodosie.

Auzind acestea, Bătrânul s-a înclinat înaintea lui tăcând.

– Împărat sunt eu și fiu de împărat, dar crede-mă Părinte, niciodată în viața mea nu am gustat mâncare mai bună și mai gustoasă decât astăzi în această colibă a ta.

– Dar oare știi de ce? a întrebat Bătrânul. Pentru că noi monahii pururea ne pregătim mâncarea cu rugăciune și cu binecuvântare, ceea ce face ca hrana, chiar și cea amară, să se facă dulce și bună.

Pe când la voi la împărăție, hrana se pregătește cu multă osteneală și cu strigare multă, iar voi nu cereți când o faceți și când o mâncați, binecuvântarea lui Dumnezeu, și de aceea mâncarea voastră se face fără gust”.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Altarul Credinței, Nu este acelaşi lucru dacă îţi mănînci pîinea cu binecuvîntare sau fără: http://altarulcredintei.md/nu-este-acelasi-lucru-daca-iti-maninci-piinea-cu-binecuvintare-sau-fara/

2. Doxologia, Sfântul Nicolae Velimirovici – Botezul lui Iisus, taina curățirii și nemuririi noastre: https://doxologia.ro/viata-bisericii/predici/sfantul-nicolae-velimirovici-botezul-lui-iisus-taina-curatirii-nemuririi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *