Combinații de ALIMENTE cu efecte ANTI-INFLAMATOARE naturale

Inflamația este o reacție normală a corpului la un invadator străin periculos, precum un microb, un alergen, substanțe toxice sau alte chimicale nocive.

Deși este un proces important pentru protejarea organismului, inflamația excesivă poate cauza probleme de sănătate grave. Inflamațiile interne cronice sunt asociate cu boli cardiovasculare, cancer, artrită și Alzheimer.

Pentru a preveni inflamațiile este recomandabil să evităm consumul de alimente prăjite, de produse rafinate (făină albă, zahăr alb), produse din carne procesată (mezeluri) și produse bogate în zahăr sau aditivi sintetici.

Pe de altă parte, este la fel de important să includem cât mai multe alimente cu efecte antiinflamatoare în dieta noastră zilnică, mai ales dacă în organism există deja o inflamație sau o boală cu cauză inflamatorie.

Verdețurile, fructele, legumele, peștele gras, nucile și fructele de pădure sunt bogate în compuși care luptă în mod natural împotriva inflamațiilor.

Efectele sunt și mai puternice dacă vom combina aceste alimente sub forma unor preparate delicioase, după cum veți vedea mai jos.

___________________________________________________________________________________________________________

1. Broccoli cu ulei de măsline

Broccoli conține carotenoide, potasiu, magneziu, multe vitamine și flavonoide care inhibă inflamația cronică.

Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți, acizi grași mononesaturați și alți fitonutrienți care ajută la combaterea inflamațiilor și a bolilor cardiovasculare.

Acesta ajută la absorbția antioxidanților din broccoli, îndeosebi a luteinei și a beta-carotenului.

Nutriționiștii spun că broccoli trebuie gătit „light” pentru a beneficia de proprietățile sale curative. Câteva minute la aburi sau fiert în apă sunt suficiente.

Se stropește cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie și opțional, se pot presăra deasupra fulgi de drojdie inactivă. Aceștia vor da mâncării un gust delicat de brânză și o doză importantă de proteine și vitamine B.

2. Conopidă și turmeric

Conopida este înrudită cu broccoli, varza și gulia și are proprietăți nutritive și terapeutice asemănătoare. Este bogată în vitamina C, vitamina K și acid folic.

Turmericul este la rândul lui un anti-inflamator natural puternic. Studiile au arătat că ingredientul activ pe care acesta îl conține, numit „curcumină”, are efecte antiinflamatoare comparabile sau chiar superioare medicamentelor sintetice precum Ibuprofenul.

Conopida poate fi desfăcută buchețele, coaptă în cuptor și asezonată cu puțin turmeric. Pentru a ajuta la absorbția curcuminei în corp, adăugați și puțin piper negru.

3. Sfeclă și afine

Sucul de sfeclă este o băutură populară în rândul atleților datorită conținutului de nitrați regăsiți în această legumă. Acești compuși îmbunătățesc funcția musculară și fluxul de oxigen în timpul unui antrenament.

Culoarea roșie a sfeclei se datorează unui pigment cu proprietăți antioxidante, numit „betalaină”, în timp ce nuanța albăstruie închisă a afinelor este determinată de prezența antocianinilor.

Acești doi compuși antioxidanți acționează ca niște agenți antiinflamatori puternici.

Putem asocia sfecla roșie cu afinele într-un smoothie, suc sau într-o salată.

4. Iaurt cu nuci

Iaurtul obținut prin fermentare naturală (cel de casă) este o sursă excelentă de bacterii bune (probiotice). Acestea sunt extrem de valoroase pentru tractul digestiv și sistemul imunitar.

Nucile, precum și migdalele, acționează ca niște prebiotice. Rolul lor este să hrănească probioticele din alimentele fermentate. Iar hrănirea bacteriilor bune din intestin ajută la combaterea inflamației intestinale.

5. Ananas și ghimbir

Ananasul este un fruct antiinflamator mai puțin cunoscut. Este bogat în vitamina C, potasiu, mangan și bromelaină. Aceasta din urmă este o enzimă digestivă care ajută la digerarea proteinelor și la reglarea răspunsurilor imune care creează inflamațiile.

Bromelaiana ajută de asemenea la inducerea travaliului.

Ghimbirul moderează la rândul lui răspunsurile imune care declanșează inflamația și în plus ajută la calmarea durerilor digestive, musculare, articulare și menstruale.

Combinația dintre ananas și ghimbir este foarte bună la gust. Le putem folosi la prepararea unui suc sau smoothie.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Bloglovin, 6 SIMPLE FOOD COMBINATIONS THAT FIGHT INFLAMMATION: http://frame.bloglovin.com/?post=6006277797&blog=12668521&frame_type=none

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. din cate stiu -legumele nu se amesteca cu fructele

  2. Este o chestiune de toleranță, pentru fiecare persoană în parte.

  3. Prefer sfeclă cu afină

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.