MERELE au puternice proprietăți MEDICINALE – combat diverse tipuri de CANCER și INFECȚII

Merele se numără printre fructele care confirmă dictonul străvechi al lui Hippocrate, care spunea că alimentele sunt și ar trebui să ne fie medicamente, iar medicamentele alimente.

Deși mulți nu cred că un aliment atât de banal precum mărul poate ajuta la combaterea unui număr mare de boli și afecțiuni, proprietățile sale terapeutice sunt bine documentate în literatura biomedicală.

Consumul de mere a fost investigat în câteva studii pentru potențialul său de a reduce riscul apariției cancerului colorectal. După cum au arătat-o multe alte studii preclinice, compușii din mere s-au dovedit eficienți și împotriva altor tipuri de cancer.

Cancerul de ficat

O analiză realizată de Colegiul Medical de Universitatea Jagiellonian din Polonia pe câteva studii din Italia a arătat că una sau mai multe porții de mere pe zi pot preveni dezvoltarea cancerului hepatic.

Atât sucul de mere, cât și cojile și pectina pe care acestea o conțin distrug celule cancerului hepatic. Efectul se datorează conținutului de flavonoide.

Cancerul de sân

Numeroase studii au demonstrat că merele au capacitatea de a preveni și totodată suprima cancerul mamar la animale.

Cancerul rezistent la terapiile convenționale

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Biochimie și Chimie Medicală de la școala de Medicină din cadrul Universității Pécs din Ungaria, extractul de carotenoizi din mere poate inhiba proliferarea celulelor canceroase rezistente la mai multe tipuri de medicamente.

Cancerul esofagian

Un compus derivat din mere din categoria procianidinelor poate suprima cancerul esofagian.

• Cancerul de stomac

Un mod prin care compușii din mere au capacitatea de a preveni cancerul stomacal este prin inhibarea bacteriei Helicobacter pylori. Acest agent infecțios este asociat atât cu dezvoltarea ulcerului cât și a cancerului gastric.

Studiile au arătat că acest compus induce indirect apoptoza (moartea programată a celulelor) la nivelul celulelor cancerului stomacal.

De altfel, constituenții din mere inhibă multe procese fundamentale implicate în inițierea cancerului, fapt care înseamnă că aceste fructe ne pot oferi o protecție importantă împotriva mai multor tipuri de cancere decât cele menționate deja.

Se pare că toate părțile merelor au proprietăți antitumorale. Inclusiv oțetul de mere conțin un compus antitumoral numit alfa-glican, rezultat în urma procesului de fermentare a acidului acetic.

Merele reduc riscul de cancer și prin capacitatea lor de a elimina radioizotopii cancerigeni acumulați în corpurile noastre în urma dezastrelor nucleare și a poluării excesive (ex. Cernobîl, Fukushima).

__________________________________________________________________________________________________________

Alte beneficii ale consumului de mere demonstrate științific:

– scurtează durata unui episod diareic la copii (în combinație cu mușețel);
– previn formarea de plăci din interiorul arterelor, ajutând astfel la combaterea aterosclerozei; un studiu pe iepuri a arătat că sucul de mere previne progresia aterosclerozei în cadrul unei diete bogate în colesterol;
– consumul a 3 mere sau pere pe zi a fost asociat într-un studiu cu pierderea în greutate la femeile supraponderale;
– previn daunele oxidative și deficitele de performanță cognitivă, într-un studiu realizate pe șoarecii în vârstă; sucul de mere combate totodată boala Alzheimer;
– procianidinele din mere reduc inflamația intestinală;
– polifenolii din mere reduc toxicitatea indusă de vaccinuri;
– quercetina din mere protejează împotriva infecțiilor cu bacterii anaerobice și a bolilor paradontale;
– un compus procianidin numit B-2 din mere stimulează creșterea părului;
– pectina din mere inhibă sinteza enterotoxinelor stafilococice de tip A și B care pot cauza infecții grave;
– carbohidrații complecși din pectina merelor pot combate infecțiile gripale cu virusul A.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: GreenMedInfo, The Amazing Healing Properties of Apples: http://www.greenmedinfo.com/blog/why-apple-one-worlds-most-healing-superfoods

5 comentarii

  1. ce ne spuneti despre cum le consumam. cu sau fara coaja din cauza pesticidelor si ierbicidelor pentru ca se pare ca spalarea lor nu ar fi deajuns pentru inlaturarea acestora

  2. L-am citit dar sunt si articole care contrazic acest lucru. Sugereaza chiar spalarea lor cu detergent de vase, indicandu-l ca fiind mai bun decat bicarbonatul. Dar eu imi pun intrebarea…….. o are e sanatos🤣

  3. An apple a day keeps the doctor away.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play