Amestec de LEGUME pentru CIORBE (zarzavat natural)

Această rețetă de zarzavat poate înlocui cu succes produsele din magazine, care conțin cantități foarte mari de sare iodată, coloranți, conservați și alte E-uri dăunătoare sănătății.

Se prepară foarte ușor în casă și aduce un aport bogat de nutrienți și o aromă deosebită mâncărurilor.

Zarzavat pentru ciorbe

Renunțați la „vegeta” și „delicatul” din supermarketuri și preparați-vă singuri acest amestec sănătos de legume pentru ciorbe, tocănițe, supe și alte mâncăruri.

Ideal ar fi să folosiți legume din grădina proprie sau dintr-o sursă de încredere.

___________________________________________________________________________________________________________

Zarzavat pentru iarnă – rețetă

Această rețetă este recomandată de Cristela Georgescu. Din ingredientele date ies circa 2,5 kg de vegeta. Dacă doriți să obțineți o cantitate mai mică, reduceți ingredientele la jumătate, păstrând proporțiile indicate. Dacă doriți mai mult, ajustați după nevoie.

Ingrediente

• 3 kg de gogoșari
• 2 kg de morcovi
• 1 kg de ceapă
• 500 g de păstârnac
• 500 g de țelină
• 500 g de pătrunjel
• 500 ml de ulei
• 700 g de sare neiodată

Preparare

Toate legumele se spală, se decojesc dacă e cazul și se dau pe răzătoarea mare. Pentru a vă ușura munca, puteți folosi un robot de bucătărie puternic (cu lama S).

Rădăcinoasele – țelina, pătrunjelul și păstârnacul se folosesc cu tot cu frunze. Acestea se toacă mărunt sau se mixează în robot.

Puneți toate legumele mărunțite într-un lighean mare și adăugați sarea. Amestecați cu mâinile și acoperiți vasul cu un prosop sau cu o folie de plastic.

Lăsați amestecul de legume timp de 2 zile, amestecând ocazional în el.

Transferați apoi vegeta în borcane de sticlă. Turnați în fiecare borcan puțin ulei, cam cât un deget, și închideți ermetic.

Păstrați vegeta în cămară, în pivniță sau la frigider.

Se adaugă câte 1-2 linguri la ciorbe, borș sau supe. Se poate folosi la diverse mâncăruri, dar nu se mai adaugă sare, deoarece vegeta este deja foarte bine sărată.

___________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Cristela Georgescu, Vegeta: http://cristelageorgescu.ro/nota/vegeta/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.