BROCCOLI – leguma care ne ajută să prevenim OSTEOPOROZA și OBEZITATEA
Broccoli face parte din categoria celor mai sănătoase și hrănitoare alimente din lume. Conține o varietate de nutrienți benefici pentru organismul nostru, precum vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
În plus, este atât de mult apreciat de nutriționiști datorită proprietăților sale anticancerigene.
Broccoli este cultivat încă din vremea Imperiului Roman și consumat ca un aliment care susține longevitatea și sănătatea. Studiile recente au asociat consumul acestuia cu o serie de beneficii esențiale:
– prevenirea cancerului
– scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului
– încetinirea procesului de îmbătrânire
– îmbunătățirea sănătății dinților și gingiilor
– combaterea îmbătrânirii pielii
– accelerarea procesului de vindecare a rănilor
– îmbunătățirea sănătății oculare
– detoxifierea sângelui
– protejarea ficatului
– reglarea nivelul pH-ului și acidității sângelui
– îmbunătățirea sănătății hormonale și a funcției glandei suprarenale
– susținerea fertilității
– creșterea metabolismului
– controlul greutății corporale
– îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Societatea Americană a Cancerului recomandă consumul de broccoli și alte legume crucifere (varză, conopidă, gulie, ridichi) de câteva ori pe săptămână, pentru prevenirea cancerului.
Broccoli combate cancerul prin faptul că mărește protecția antioxidantă a organismului, reglează enzimele, controlează apoptoza și ciclurile celulare.
Această legumă susține sănătatea întregului organism și prin faptul că stimulează enzimele detoxifiante care protejează structura ADN-ului. Acest efect se datorează conținutului de isotiocianați, sulforafan și indoli.
Broccoli reduce stresul oxidativ, neutralizează compușii carcinogeni și reduce efectele toxinelor din cadrul unei diete incorecte și cele cauzate de expunerea la poluarea din mediu și a metalelor grele.
Isotiocianații stimulează eliberarea unor compuși speciali care ucid substanțele cauzatoare de cancer. Aceștia accelerează eliminarea toxinelor din corp.
Numeroase studii au arătat că alimentele bogate în antioxidanți precum legumele crucifere inhibă creșterea tumorilor canceroase și stopează daunele la nivelul ADN-ului.
Broccoli scade riscul cancerului de colon, de prostată, de sân, de plămâni și cel gastrointestinal.
Broccoli este o sursă bună de vitamina B6. Aceasta reduce riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral și contribuie la reglarea nivelurilor de colesterol și tensiune arterială.
Datorită conținutului de vitamina A, această legumă promovează sănătatea pielii și a ochilor, îmbunătățește funcția imunitară și fertilitatea.
170 de grame de broccoli crud acoperă:
• 276% din doza zilnică de vitamina K
• 168% de vitamina C
• 48% de vitamina A
• 42% de acid folic
• 16% de vitamina B6 și mangan
Conține de asemenea cantități bune de mangan, potasiu, fosfor, magneziu și calciu.
Datorită conținutului de vitamina K, magneziu, calciu și potasiu, broccoli ajută la menținerea sănătății oaselor (densitatea minerală), unghiilor și dinților.
Întrucât este o legumă săracă în calorii și bogată în fibre, proteine și compuși fitochimici detoxifianți, broccoli susține efortul de scădere în greutate.
Totodată, broccoli menține zahărul din sânge la un nivel optim, fapt care induce sațietatea și oferă o energie stabilă.
_______________________________________________________________________________________________________
Asemenea verzei și conopidei, broccoli poate fi consumat crud, mai puțin de către persoanele sensibile la stomac.
Dat fiind că nutrienții pe care îi conține sunt sensibili la temperaturi ridicate, este recomandat să gătiți broccoli perioade mici de timp și la temperaturi mici.
Poate fi în acest sens gătit la aburi 5 minute sau sotat cu puțin ulei de măsline, sub 10 minute, ori copt în cuptor 20 de minute.
Îl putem servi la masa de dimineață, la prânz sau la cină. Se combină bine cu ulei de măsline, usturoi, roșii, ceapă, lămâie, pătrunjel, ghimbir și condimente.
Persoanele care au probleme cu tiroida nu trebuie să-și facă griji cu privire la consumul de legume crucifere. Studiile au arătat că este nevoie de o cantitate mare de aceste legume pentru a cauza hipotiroidism.
Totuși, pentru mai multă siguranță, se recomandă ca persoanele cu afecțiuni ale tiroidei să consume aceste legume gătite, nu crude.
_______________________________________________________________________________________________________
Sursă: Dr. Axe, Broccoli Nutrition: Battle Cancer, Osteoporosis & Weight Gain: https://draxe.com/broccoli-nutrition/
Nu va suparati dar avem atatea legume, fructe si radacinoase autohtone care sunt atat de benefice si mai ieftine, pt bugetului romanului de rand care asociate intr-un fel sa aiba acelasi efect ca toate cele de import. Ne-am obisnuit sa facem reclama la tot ce e de import, poate ca acestea va aduc si Dvs. profit. Aliati-va si cu romanii ca traim pe aceste meleaguri nu acolo de unde importam atatea cu o gramada de E-uri stropite. Fiti romani adevarati.
Cine vă împiedică să mâncați doar legume autohtone? Varza și conopida fac parte din aceeași familie cu broccoli și au proprietăți similare. Noi nu facem reclamă, nici nu vindem, doar prezentăm beneficiile unor alimente, raportate de studiile științifice. Broccoli și avocado sunt două „super”-alimente care chiar merită incluse în dietă, indiferent de unde provin.