Profitați de sezonul RODIILOR – fructele care susțin sănătatea INIMII, combat CANCERUL și promovează LONGEVITATEA

Rodia este unul din cele mai bune alimente pe care ni le oferă sezonul rece. Le găsim doar în perioada septembrie – decembrie și ar trebui să profităm cât mai mult de prezența lor în magazine.

Între numeroasele lor beneficii pentru sănătate se numără și capacitatea de a susține longevitatea și fertilitatea.

Rodii

Însuși aspectul rodiei ne arată modul în care ea interacționează în corp. Interiorul acestui fruct seamănă cu camerele inimii.

Este de altfel unul din cele mai bune alimente pentru sistemul cardiovascular. Antioxidanții pe care îi conține (polifenoli, taninuri, antocianini) combat radicalii liberi, protejează împotriva formării și oxidării colesterolului LDL, atenuează dezvoltarea aterosclerozei și a altor evenimente cardiovasculare ulterioare, reduc tensiunea arterială și previn infarctul miocardic.

Un studiu realizat de cercetătorii israelieni pe șoareci cu colesterol mare și pe celule arteriale crescute în laborator a arătat că ½ pahar de suc de rodie pe zi poate proteja împotriva atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Este nevoie doar de 115 ml de suc de rodie pe zi pentru a reduce rata aterosclerozei (acumularea de substanțe grase în artere) cu 28 de procente.

Antioxidanții sunt atașați de zaharurile din fruct, ceea ce înseamnă că aceștia sunt benefici chiar și pentru diabeticiStudiile clinice au arătat că acești compuși inhibă inclusiv formarea tumorilor și dezvoltarea cancerului.

Rodia este de asemenea utilă în reducerea stresului și combaterea artritei.

_____________________________________________________________________________________________________

Cum se desface rodia

Foarte multe persoane evită acest fruct deoarece nu știu cum să îl desfacă și să îl consume. Simpla tăiere cu cuțitul nu funcționează precum în cazul merelor sau a altor fructe, nici decojirea, ca în cazul fructelor citrice.

Rodia se taie în patru, apoi se scufundă într-un bol cu apă rece. Se lasă 5 minute, timp în care coaja se înmoaie și se desface foarte ușor. Semințele rămân în apă, după care se strecoară și se păstrează pentru consum.

Semințele de rodie se pot „ronțăi” ca atare, se pot consuma sub formă de suc sau se pot adăuga în salate (orice fel de salate). Persoanele cu niveluri crescute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului ar trebui să consume câte 60 g de semințe pe zi sau 80 ml de suc de rodie pe zi. Acesta se poate îndulci cu stevia, pentru a nu perturba nivelul zahărului din sânge.

Cum se obține sucul de rodie

Sucul de rodie se poate obține foarte ușor în casă. Nu este nevoie să folosiți un storcător electric. Rodia se poate stoarce manual, folosind aparatul de stors lămâi sau portocale.

 

Surse bibliografice:

1. The Telegraph, Could drinking pomegranate juice prevent a heart attack? http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/foodanddrinknews/11522644/Could-drinking-pomegranate-juice-prevent-a-heart-attack.html

2. The Whole Journey, How Pomegranates Protect Against Heart Disease and Cancer, and How to Eat Them! https://thewholejourney.com/learn-how-to-eat-pomegranates/

3. Michael Aviram, D.Sc and Mira Rosenblat, M.Sc., Pomegranate for Your Cardiovascular Health, Rambam Maimonides Med J. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678830/https://thewholejourney.com/learn-how-to-eat-pomegranates/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.