Cum să faci „BRÂNZĂ” vegetală din DOVLEAC
Vă propunem o rețetă interesantă de „brânză” vegetală, obținută din piure de dovleac copt. Este o alternativă excelentă pentru cei care țin post sau au exclus din alimentația lor lactatele de origine animală, din diferite motive.
Această rețetă conține un ingredient inedit, despre care este posibil să nu fi auzit. Este vorba despre gelatina vegetală care numește agar-agar. Se găsește la magazinele naturiste.
Este făcută din alge marine, motiv pentru care este considerată extrem de sănătoasă. Spre deosebire de gelatina de origine animală, gelatina Agar se încheagă de zeci de ori mai repede.
Nu se dizolvă în apă rece, ci trebuie fiartă cu un lichid. Nu necesită refrigerare. Se încheagă și dacă stă la temperatura camerei. Însă pentru a grăbi procesul, preparatul poate fi dat la frigider 1-2 ore.
Comparativ cu preparatele din gelatina animală, cele cu gelatină Agar nu se „prăbușesc” dacă sunt ținute la peste 35 de grade Celsius.
__________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 1 ½ căni de dovleac copt și pasat
• ½ lămâie
• 1 lingură de apă
• 1 linguriță de pudră de agar (gelatină vegetală)
• 2 linguri de ulei de cocos
• 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
• 1 praf de sare
Preparare
Coaceți câteva felii de dovleac în cuptor, până se înmoaie bine. Extrageți miezul și pasați-l cu un blender până se face pastă, ca un piure. Dacă fierbeți dovleacul în apă, acesta va fi prea apos pentru această rețetă.
Amestecați apa cu pudra de agar cu un tel într-un ibric mic. Adăugați 1 lingură de piure de dovleac și amestecați bine. Puneți ibricul pe foc și încălziți amestecul la foc mic. Amestecați continuu, până începe să se îngroașe.
Adăugați repede restul de piure de dovleac, uleiul de cocos și sucul proaspăt stors de la lămâie. Amestecați și lăsați să fiarbă 3-5 minute.
Luați vasul de pe foc și adăugați fulgii de drojdie. Amestecați până rezultă o compoziție omogenă și cremoasă.
Turnați compoziția într-o formă – rotundă, pătrată, dreptunghiulară (preferabil de silicon). Poate fi și o formă de inel detașabil.
Puneți vasul în frigider și așteptați 1-2 ore până se încheagă. Scoateți brânza din formă, feliați și serviți. Păstrați-o în frigider.
Puteți adăuga în compoziție mirodenii, ardei sau alte ingrediente care vă plac. De asemenea, puteți folosi morcovi sau cartofi dulci în loc de dovleac. Experimentați și vedeți ce vă place.
__________________________________________________________________________________________________________
Sursă: The Things We’ll Make, Paleo Vegan Pumpkin Cheese Ideas: https://thethingswellmake.com/paleo-vegan-pumpkin-cheese-vegetable-cheese-ideas/