Cum să faci PUDRĂ de SFECLĂ roșie (+ utilizări)
Pudra de sfeclă roșie este un supliment alimentar inedit apărut pe piața românească. Bogată în antioxidanți, sfecla roșie contribuie la întărirea și menținerea sănătății.
Conține vitamine din complexul B, fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Datorită fibrelor, sfecla facilitează procesul de detoxifiere a organismului, iar betaina susține sănătatea ficatului și a stomacului.
Acest extract vegetal poate fi folosit ca și colorant alimentar sau cosmetic. Conferă produselor în care este incorporat nuanțe de roz pastel sau purpuriu închis.
Pulberea de sfeclă poate fi obținută ușor în casă. Tot ce ne trebuie este un deshidrator și o râșniță electrică de cafea.
Spălați și curățați o sfeclă roșie. Tăiați-o felii subțiri și așezați-le pe rafturile deshidratorului. Dacă vreți să le uscați în cuptor, dați sfecla pe răzătoare și întindeți-o într-un strat subțire în tavă. Setați cuptorul la cea mai mică temperatură posibilă. Sfecla poate fi uscată și la soare, acoperită cu o plasă.
Feliile de sfeclă roșie trebuie să suficient de bine uscate, încât să fie casante, asemenea unor chipsuri. Pot fi consumate ca atare (condimentate în prealabil), sau se pot păstra într-un borcan pentru a le măcina la nevoie.
Pentru a le transforma în pulbere, folosiți râșnița electrică de cafea. Măcinați-le într-o cantitate mică, doar cât aveți nevoie. Păstrați-o într-un borcan închis bine, într-un loc uscat, lipsit de umezeală.
______________________________________________________________________________________________________
Pentru uz intern, se pot consuma câte 2 lingurițe pe zi, adăugate în ceai, sucuri, smoothi-uri, cafea, salate, iaurt. Se poate folosi și ca colorant alimentar natural pentru creme, blaturi, sosuri, jeleuri, înghețată, loțiuni de corp, săpunuri, geluri de duș etc.
Pigmentul său roz sau roșu este solubil în apă.
În scop terapeutic, pulberea de sfeclă roșie poate fi folosită în nenumărate situații:
– detoxifiere
– scăderea tensiunii arteriale
– reducerea colesterolului
– reglarea nivelului glicemiei
– protejarea ficatului
– reglarea pH-ului
– eliminarea excesului de apă din corp
– buna oxigenare a celulelor
– creșterea energiei
– mărirea performanței sportive
______________________________________________________________________________________________________
Sursă: The Things We’ll Make, How to Make Beetroot Powder: https://thethingswellmake.com/how-to-make-beetroot-powder/