Beneficiile consumului de PEPENE cu miezul roșu

Cercetătorii pakistanezi citează importanța remarcabilă pe care alimentele funcționale au început să o capete în domeniul prevenției bolilor pe cale naturală.

Consumul de fructe și legume reprezintă chintesența unei diete sănătoase și recomandarea fundamentală a nutriționiștilor. Aceste alimente ne aduc un aport extraordinar de compuși fitochimici care luptă cu îmbolnăvirea și îmbătrânirea prematură a organismului.

Fiecare aliment vegetal are contribuția lui în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate, datorită compușilor unici pe care acesta îl conține. De pildă, pepenele este foarte bogat în licopen, un antioxidant cu proprietăți anticancerigene, imunostimulatoare și antidiabetice.

Consumul acestuia a fost asociat cu prevenirea bolilor canceroase, cardiovasculare și oculare. Licopenul protejează de asemenea împotriva bolilor neurodegenerative și metabolice.

Pepenele face parte din aceeași familie cu castravetele. Apare în primele pagini istoriei, fiind recoltat pentru prima dată în urmă cu 5.000 de ani în Egipt.

Este una din cele mai surse de licopen biodisponibil, pigmentul care dă fructelor și legumelor culoarea roșie. Licopenul acționează ca un antioxidant la nivel celular, ajutând la prevenirea afecțiunilor asociate cu un nivel crescut de colesterol și glicemie.

________________________________________________________________________________________________________

Pepenele conține și alți antioxidanți naturali importanți, precum acid ascorbic și citrulinăAcești compuși protejează împotriva stresului oxidativ, asociat cu dezvoltarea numeroaselor boli cronice ale momentului: cancer, diabet, boli de inimă, boli de ochi și hipercolesterolemie.

Cercetătorii texani au demonstrat efectele vasculare benefice ale consumului de pepene. L-citrulina – un aminoacid regăsit în pepenele cu miezul roșu – reduce tensiunea arterială la persoanele cu pre-hipertensiune și hipertensiune arterială.

Același lucru îl susțin și oamenii de știință de la Universitatea din Florida, care au obținut rezultate bune într-un studiu realizat pe femei post-menopauzale cu hipertensiune arterială și obezitate. Consumul de pepene a redus tensiunea arterială sistolică aortică și rigiditatea arterială.

Un studiu din 2016, realizat în Brazilia, a arătat că pepenele este un aliment funcțional valoros în terapia dislipidemiei, care reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

________________________________________________________________________________________________________

Potrivit oamenilor de știință spanioli de la Universitatea de Politehnică din Cartagena, L-citrulina „este un candidat excelent pentru reducerea durerilor musculare”. Administrat sub formă de suc la atleți, acesta a redus timpul de recuperare a inimii și a musculaturii în scurt timp. Acest compus este concentrat mai ales în coajă decât în miez.

Pepenele conține de asemenea fibre, beta-caroten, vitamina C, vitaminele B1 și B6, potasiu și magneziu.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ambreen Naz, Masood Sadiq Butt, Muhammad Tauseef Sultan, Mir Muhammad Nasir Qayyum and Rai Shahid Niaz., Watermelon lycopene and allied health claims, EXCLI J. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/

2. Tarazona-Díaz MP., Alacid F, Carrasco M, Martínez I, Aguayo E., Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes, J Agric Food Chem. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749691

3. Figueroa A., Wong A, Hooshmand S, Sanchez-Gonzalez MA., Effects of watermelon supplementation on arterial stiffness and wave reflection amplitude in postmenopausal women, Menopause, 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615650

4. Rimando AM., Perkins-Veazie PM., Determination of citrulline in watermelon rind, J Chromatogr A. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16007998

5. Massa NM., Silva AS., Oliveira DC., Costa MJ., Persuhn DC., Barbosa CV., Gonçalves MD., Supplementation with Watermelon Extract Reduces Total Cholesterol and LDL Cholesterol in Adults with Dyslipidemia under the Influence of the MTHFR C677T Polymorphism, J Am Coll Nutr. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26934084

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play