CASTRAVETELE – folosit în antichitate întâi ca MEDICAMENT și apoi ca aliment

Castravetele nu a fost folosit de la început ca aliment, ci mai întâi ca medicament, potrivit scrierilor din The Old Farmer’s Almanac. Popoarele antice îl utilizau pentru a trata tot felul de boli.

Studiile moderne au confirmat că acesta are numeroase proprietăți terapeutice importante: antiinflamatoare, diuretice, depurative, laxative, detoxifiante sangvine și sedative.

Castraveții conțin compuși bioactivi cu o valoare farmacologică importantă, precum cucurbitacini, lignani și flavonoide.

Aceștia au efecte antioxidante, antiinflamatoare, anti-diabetice, antibacteriene, antifungice, analgezice și vindecătoare asupra pielii.

Foarte importantă este activitatea anticancerigenă. Cucurbitacinii au capacitatea de a bloca căile de semnalizare esențiale pentru creșterea și viabilitatea celulelor canceroase. O recenzie din 2010, publicată în Journal Scientific World, sugerează că datorită acestor rezultate, acești compuși ar putea fi folosiți în viitor pentru dezvoltarea de medicamente anticancerigene.

Un alt studiu, apărut în Jurnalul Cancer Research, a arătat că unul din acești compuși – cucurbitacin B – inhibă creșterea celulelor pancreatice canceroase în proporție de 81% și induce apoptoza (moartea programată a celulelor).

Lignanii sunt un tip unic de polifenoli intens studiați, mai ales în varză și broccoli. Castraveții conțin 3 lignani asociați cu un risc scăzut de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer (mamar, ovarian, uterin și de prostată): laricirezinol, pinorezinol și secoisolaricirezinol.

_______________________________________________________________________________________________________

Un studiu publicat în 2010 în Journal Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease a arătat că acești trei compuși protejează sistemul cardiovascular prin faptul că reduc inflamația vasculară și disfuncția endotelială.

Castraveții conțin un procent foarte mare de apă – 96%, ceea ce îi face un aliment excelent pentru menținerea corpului hidratat și curățarea lui. Mai mult, apa din castraveți este mult mai pură decât apa potabilăUn castravete mediu conține echivalentul a unui pahar de 280 de grame.

_______________________________________________________________________________________________________

Alte indicații terapeutice:

– iritații respiratorii, tuse
– intoxicații
– dureri abdominale
– colici intestinale, catar intestinal
– iritații urinare, pietre la rinichi
– colibaciloză
– agitație, nervozitate
– hipertensiune arterială
– diabet zaharat
– litiază renală și vezicală
– hemoroizi
– gută, artrită, reumatism

La nivel extern, castraveții calmează arsurile solare (iritația, roșeața, inflamația pielii), reduc umflăturile de sub ochi, combat pistruii și ridurile, calmează mâncărimile (prurit) și ajută în tratarea pecinginiiDatorită conținutului bogat în minerale, castraveții ajută la întărirea unghiilor și a oaselor.

_______________________________________________________________________________________________________

Castraveții pot fi consumați ca atare, adăugați în salate, sau consumați sub formă de suc. Sucul de castraveți are efecte hidratante profunde și răcoritoare. Curăță sângele, dizolvă acidul uric și urații (se poate asocia cu morcov și ridiche sau sfeclă roșie) ajută la vindecarea intoxicațiilor și este benefic în tratamentul litiazelor, gutei și artritismului.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Castraveții, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 112-113

2. Natural News, Cucumbers contain bioactive compounds that help fight cancer, heart disease and more: http://www.naturalnews.com/054923_cucumber_anti-cancer_nutrients_prevention.html

3. Natural News, Cucumber heals – The superb health benefits of cucumber: http://www.naturalnews.com/050057_cucumber_health_benefits_summer.html

4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, CASTRAVETELE, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 119-120

2 comentarii

  1. …SI DESPRE CASTRAVETELE AMAR……?????

  2. BALASOIU LILIANA

    Castravetele amar , este foarte bun pt tensiune.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.