Înlocuirea unei mese cu CIREȘE poate ajuta la curățarea SÂNGELUI și ameliorarea DURERILOR articulare, reumatice și gutoase
Cireșele se numără printre cele mai așteptate fructe ale verii. Dulceața lor îi atrage mai ales pe cei mici. Adulții le pot consuma nu doar pentru gust, ci pentru efectele lor benefice asupra organismului.
Acestea se datorează în mare parte conținutului bogat în apă (90%), săruri minerale – calciu, magneziu, fier, potasiu, flavonoizi, fibre (pectine), zinc, cupru, mangan și acid elagic cu proprietăți anticancerigene.
Datorită aportului redus de calorii și a efectelor diuretice, depurative și laxative, cireșele sunt indicate în cura persoanelor supraponderale.
În cartea academicianului Ovidiu Bojor sunt citate efectele purificatoare ale cireșelor asupra organismului. Aceste fructe curăță sângele de toxine și deșeuri metabolice nocive.
Sunt indicate în mod special persoanelor care au probleme reno-urinare: litiază renală, gută, reumatism, artrită.
Cireșele au efecte bune și asupra ficatului și sistemului cardiovascular. Ajută la regenerarea țesuturilor hepatice și la combaterea aterosclerozei, prin faptul că împiedică depunerea colesterolului în pereții arterelor.
Profesorul universitar Constantin Milică citează de asemenea proprietățile tonice psihice, fizice și nervoase, sedative, remineralizante, energizante, reconfortante și răcoritoare.
________________________________________________________________________________________________________
Sunt indicate în alimentația copiilor cu probleme de creștere, persoanelor care suferă de anemie, migrene, gripă, hipertensiune arterială și oboseală.
– dureri de stomac, gastrită
– constipație, gastroenterită
– colită de fermentație și de putrefacție
– litiază biliară (pietre la bilă)
– atonie hepatică, hepatite cronice
– insuficiență cardiacă
– tuse, bronșită, faringită, pleurezie, febră
– demineralizare
– dureri articulare și reumatice
Nu trebuie omis efectul lor protector împotriva îmbătrânirii premature.
________________________________________________________________________________________________________
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă o cură cu cireșe pentru eliminarea toxinelor, curățirea sângelui, combaterea afecțiunilor cardiace, reumatice și metabolice. Se poate înlocui o masă a zilei cu o cantitate de 500 g de cireșe proaspete.
În afecțiunile gastrointestinale și hepato-biliare citate mai sus se poate consuma suc de cireșe, câte 1 cană, de 2-3 ori pe zi. În cazuri de indigestie, se poate apela la compotul de cireșe.
Siropul de cireșe păstrează tinerețea organismului, ajută la buna dezvoltare a copiilor, combate febra și anemia.
________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Prof. Univ. Constantin Milică, Cireşele, „medicamentele” din grădina verii, Sănătate, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/ciresele-medicamentele-din-gradina-verii-123364.html
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, CIREȘUL, VIȘINUL, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, p. 52
Alooooo!!! Suntem in decembrie!!! N-ar trebui sa va adaptati si voi datei din calendar??? Acum ne dati informatii despre cirese, iar la vara despre beneficiile portocalelor si fructelor de kiwi!
Cură cu cireșe in decembrie…of,of
Zau ???