Clicky

Iată cât de ușor putem prepara o SALATĂ benefică pentru sănătatea OCHILOR!

Afecțiunile ochilor și slăbirea vederii pot fi evitate printr-o alimentație corectă. Cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea oculară sunt: vitaminele A, C și E, luteina, beta-carotenul și zeaxantina, Omega-3 și zincul.

Îi putem găsi în verdețuri, gălbenuș de ou, porumb fiert, morcov, ardei gras, fructe de pădure, citrice, leguminoase, nuci și semințe.

Salată Pentru Sănătatea Ochilor

Din aceste ingrediente putem prepara diverse salate cu efecte benefice asupra ochilor. Salatele sunt suficient de hrănitoare încât să ne punem nădejdea în aportul lor de nutrienți pentru susținerea rezistenței și sănătății organismului.

Salată pentru sănătatea ochilor – rețetă

Ingrediente

• 1 mână de frunze de spanac
• 1 morcov
• ½ ardei gras roșu
• ½ dovlecel galben
• 1 ou fiert
• 1 mână de boabe de porumb fiert sau mazăre
• 4 căpșuni
• 2 linguri de semințe de floarea-soarelui, nuci sau migdale mărunțite
• dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, miere, sare

Preparare

Spălați frunzele de spanac, rupeți-le bucăți mici și puneți-le într-un bol încăpător. Adăugați morcovul și dovlecelul curățate și rase pe răzătoarea mare, apoi ardeiul gras tăiat fâșii și căpșunile tăiate cubulețe.

Adăugați apoi boabele de porumb sau mazăre fiartă, oul fiert tăiat cubulețe sau dat pe răzătoare și amestecați ușor cu două linguri.

Amestecați câteva linguri de ulei de măsline cu puțin suc de lămâie, sare și miere și turnați dressing-ul peste salată. Adăugați semințele sau nucile și amestecați ușor.

____________________________________________________________________________________________________

Porumbul, gălbenușul și spanacul sunt cele mai bune surse de luteină și zeaxantină – doi antioxidanți care protejează retina și previn bolile oculare: cataracta și degenerescența maculară. Gălbenușul conține de asemenea zinc și vitamina A.

Dovlecelul și morcovul sunt de asemenea bogate în luteină și zeaxantină. Conțin totodată vitaminele A și C, beta-caroten și Omega-3.

Fructele de pădure și citricele sunt surse bune de vitamina C, un antioxidant care scade riscul de cataractă. Și ardeiul gras conține cantități mari de vitamina C.

Nucile, migdalele și semințele de floarea-soarelui sunt bogate în Omega-3 și vitamina E. Această vitamină protejează împotriva moleculelor care afectează țesuturile sănătoase și încetinește cataracta și degenerescența maculară. O mână de nuci (28 g) pe zi poate acoperi 50% din doza zilnică de vitamina E.

Leguminoasele (mazărea, lintea și fasolea) conțin bioflavonoide și zinc, compuși care protejează retina și scad riscul bolilor oculare.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice

1. All About Vision: 11 Foods to Boost Your Eye Health: http://www.allaboutvision.com/nutrition/foods.htm

2. Healthline, 7 Best Foods for Healthy Eyes: http://www.healthline.com/health/eye-health/best-foods-for-eyes#overview1

3. Eat Right, Academy of Nutrition and Dietetics, 5 Top Foods for Eye Health: http://www.eatright.org/resource/health/wellness/preventing-illness/5-top-foods-for-eye-health

4. Web MD, 10 Foods That Are Good for Your Eyes: http://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-eyes-sight-foods

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *