MIEREA de SALCÂM – „benzina inimii”
Există peste 300 de tipuri de miere, fiecare varietate având specificul și proprietățile florilor din care albinele colectează polenul.
Salcâmul este una din florile preferate ale albinelor. Dincolo de aroma sa deosebită, mierea de salcâm are beneficii importante pentru sănătatea noastră.
În medicina rusească tradițională este folosită pentru tratarea infecțiilor respiratorii, a insomniei, a bolilor de rinichi și a durerilor de cap.
Consumată zilnic, acest tip de miere hrănește și întărește funcția inimii. Conține substanțe nutritive bioactive importante: vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, acizi organici, antioxidanți (flavonoide, flavoane, fenoli) și fitohormoni (hormoni din plante).
Mierea de salcâm este un aliment energizant, care reface rapid rezervele de energie ale organismului.
Este indicată mai ales copiilor și persoanelor care au trecut printr-o perioadă de stres intens, boală îndelungată sau stare de epuizare. Mierea de salcâm are efecte revitalizante nu doar la nivel fizic, ci și la nivel mental. Un studiu a arătat că aceasta poate îmbunătăți simptomele de depresie.
Are efecte benefice asupra persoanelor expuse la stres și tensiune în timpul zilei, fiind utilă în și în insomnie.
Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice ajută la tratează afecțiunile intestinale și respiratorii.
În medicina populară este folosită ca îndulcitor, ca tonic sau ca remediu pentru inflamația și iritațiile gâtului și stomacului, calmarea tusei, curățirea și îmbunătățirea funcției ficatului.
O particularitate a mierii de salcâm este că are un potențial alergenic redus, datorită faptului că florile de salcâm produc și conțin mai puțin polen decât alte tipuri de flori.
Un alt avantaj este că mierea de salcâm se cristalizează foarte lent. Are nevoie de o perioadă mai mare pentru a se zaharisi și întări. Deși este foarte dulce, mierea de salcâm are un indice glicemic mic.
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. LIVE STRONG, What Is Acacia Honey? http://www.livestrong.com/article/542253-acacia-fiber-side-effects/
2. Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Apisan Forte, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 43
3. Honey and Bee products, Acacia honey: healing properties and use: http://www.bees-products.com/?p=articles&j=23
4. Nature Word, Properties and Benefits of Acacia Honey: https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-acacia-honey/
Nu mi place mierea de loc; asta e exceptia de la regula