FRUNZE de PĂPĂDIE fermentate – un adevărat medicament natural

Prin fermentare se îmbogățește și mai mult conținutul nutrițional al legumelor, fructelor și plantelor, astfel încât produsul final va conține mult mai multe enzime, vitamine, minerale și bacterii bune (probiotice).

Probioticele sunt de altfel nutrienții-cheie care se „nasc” în urma procesului de fermentare. Aceste bacterii „prietenoase” îmbunătățesc digestia, întăresc sistemul imunitar, previn cancerul de colon și infecțiile.

Atunci când puneți ceva la fermentat, este important să folosiți ustensile (borcane, tocător) curate. Asigurați-vă că ingredientele sunt bine acoperite de saramură.

Păpădia fermentată are un gust acru-amărui, specific alimentelor benefice pentru digestie și ficat. Puteți adăuga și unele mirodenii, pentru a îmbogăți și mai mult aroma saramurii.

Tulpinile de păpădie fermentate pot fi consumate ca aperitiv, sau pot fi servite cu diferite mâncăruri – sandviciuri, salate, legume, omletă etc.

___________________________________________________________________________________________________

Păpădie fermentată – rețetă

Ingrediente

• 1 legătură mare de tulpini de păpădie
• 2 căni de apă
• 1 lingură de sare
• ½ linguriță de boabe de muștar
• ½ linguriță de boia de ardei
• 1 linguriță de coriandru sau pătrunjel
• 1 frunză de dafin

Preparare

După ce ați spălat bine tulpinile, puneți-le într-un borcan înalt și cu gura largă.

Puneți apa la fiert și adăugați sarea și condimentele. Amestecați până când acestea se dizolvă bine. Lăsați soluția să se răcorească, până când ajunge la o temperatură suportabilă pentru piele.

Turnați saramura răcorită peste tulpinile de păpădie din borcan. Pentru a vă asigura că tulpinile vor rămâne scufundate în saramură, puneți o frunză de varză deasupra, în borcan, apoi așezați o piatră mică sterilizată, pentru a ține plantele dedesubt.

Adăugați un strat de ulei de măsline deasupra și închideți borcanul ermetic. Uleiul de măsline va crea o barieră între ferment și oxigen și va împiedica astfel formarea mucegaiului.

Așezați borcanul pe o farfurie și puneți-l într-un loc călduros din casă. Verificați zilnic tulpinile, vedeți dacă rămân scufundate în saramură. Dacă vedeți că se ridică deasupra unele mirodenii, le puteți scoate.

După 1 săptămână puteți gusta tulpinile să vedeți dacă sunt gata. Un bun indiciu în acest sens este gustul foarte sărat și acrișor. Pe măsură ce se fermentarea înaintează, plantele vor căpăta un gust mult mai acrișor și picant. Procesul de fermentare poate dura 2-4 săptămâni, în funcție de temperatura din casă.

Dacă observați că deasupra plantelor s-a format mucegai, aruncați totul și luați-o de la capăt.

___________________________________________________________________________________________________

Sursă: Learning Herbs, Fermented Dandelion Stems Recipe: learningherbs.com/remedies-recipes/dandelion-recipes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.