Clicky

UNTIȘORUL – verdeața care reduce aportul de TOXINE de la mesele de Paște, bogate în carne, brânză și ouă

Untișorul (Ranunculus ficaria) mai este cunoscut în popor sub numele de „grâușor”. Face parte din buchetul de verdețuri vindecătoare pe care natura ni le oferă în mod gratuit la început de primăvară.

Îl întâlnim începând cu luna martie în păduri, livezi, tufișuri, parcuri și grădini, în toată țara. Atenție, frunzele sunt bune de mâncat doar dacă se culeg înainte ca planta să înflorească. După ce apar florile, untișorul devine toxic pentru organism.

Untișor

Sunt bogate în minerale, proteine și vitamina C. Profesorul Ovidiu Bojor scrie în una din cărțile sale că frunzele tinere de untișor se pot consuma sub formă de salată. Datorită aportului de săruri minerale și vitamina C, se pot face cure de primăvară pentru detoxifierea și revitalizarea organismului.

Asemenea altor verdețuri de sezon, precum salata verde, spanacul, urzicile, ștevia, păpădia, măcrișul și leurda, untișorul are efecte tonice, digestive și depurative puternice.

În mănăstiri, salata de untișor de o mâncare tradițională, specifică în mod deosebit perioadei Postului Paștelui. Datorită acțiunii sale detoxifiante, este servit și la mesele de după post, care conțin carne, brânză, ouă și alte mâncăruri care pot îngreuna digestia.

Salată de untișor – rețetă

Se prepară foarte ușor. Se iau două mâini de frunze tinere de untișor, se spală bine de impurități cu apă rece și se toacă mărunt. Se adaugă câteva fire de ceapă verde tocată mărunt, și un dressing din ulei de măsline și suc de lămâie.

Se pot adăuga și alte legume, precum roșii, rondele de castraveți și ridiche roșie, salată verde, pătrunjel.

Untișorul poate fi adăugat și în supe sau ciorbe.

Atenție, untișorul trebuie cules din păduri sau din zone curate. Se recoltează doar frunzele fragede, care aparțin plantei neînflorite.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Untișorul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, p. 109

2. Mariana Borloveanu, Untișorul Alungă Astenia de Primăvară, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 15 aprilie – iunie 2017: http://www.lumeacredintei.com/wp-content/uploads/2017/04/LRM-15-s.pdf

loading...

1 comentariu

  1. Ce am mai mâncat când eram mici tata le culegea odată cu urzicile noua ne plăcea ….!😍 c’è vremuri frumoase tata ne invata si pe noi care s ierburi bune …🤗

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *