Folosiți ULEIUL de semințe de IN! Are o mulțime de BENEFICII
Semințele de in au proprietăți terapeutice diverse: analgezice, antiinflamatoare, cardiotonice, nervine, pectorale, expectorante, pectorale, anti-estrogenice, emoliente, purgative și laxative.
Sunt indicate într-o varietate de afecțiuni:
– acnee, eczeme
– îmbătrânire prematură
– angină
– inflamații articulare, dureri de spate
– bacterii, fungi și virusuri
– cancer (prevenire)
– cataractă
– dureri cronice
– constipație, boala Crohn, boala diverticulară
– endometrioză
– menopauză
– osteoporoză
– oboseală
– calculi biliari și renali
– gută
– boli de inimă (prevenire)
– accident vascular cerebral
– hipertensiune arterială
– colesterol mărit, artere înfundate
– impotență, infertilitate feminină și masculină
– scleroză multiplă
– probleme cu părul și unghiile
– lupus
– Parkinson
– probleme cu prostata
____________________________________________________________________________________________________
Câteva studii au arătat că semințele de in măcinate și uleiul de semințe de in ajută la reducerea nivelului colesterolului și implicit a riscului de boli cardiovasculare.
Totodată, inul protejează împotriva anginei (dureri în piept) și a hipertensiunii arteriale prin faptul că inhibă reacțiile inflamatorii care cauzează întărirea arterelor, formarea de plăci și defectarea circulației sangvine.
Un studiu de 5 ani realizat în Boston a arătat că uleiul de in poate fi util în prevenirea unui al doilea atac de cord.
Datorită faptului că sunt foarte bogate în Omega-3, semințele de in combat inflamațiile asociate cu guta, lupus și mastoza fibrochistică.
La persoanele cu lupus, uleiul de semințe de in reduce inflamația de la nivelul articulațiilor, pielii și rinichilor, precum și colesterolul crescut din cauza acestei boli.
În gută, uleiul de in reduce durerile articulare bruște sau umflăturile asociate cu această boală.
Semințele de in sunt foarte bogate în fibre, motiv pentru care sunt extrem de eficiente în prevenirea și tratarea constipației, a hemoroizilor, a bolii diverticulare și a unor infecții posibile.
În boala inflamatorie intestinală, uleiul de semințe de in calmează inflamația și repară daunele tractului intestinal. Totodată, acesta previne dezvoltarea pietrelor la bilă și ajută inclusiv la dizolvarea celor deja formate.
Acizii grași esențiali din semințele de in au efecte antiinflamatoare și calmante, și datorită acestora pot ajuta la vindecarea afecțiunilor pielii. De pildă, uleiul de in este util în eczeme, mâncărimi, piele înroșită, acnee, psoriazis, rozacee și arsuri solare. În acnee, acizii grași reduc excesul de sebum care înfundă porii.
Deficitul de Omega-3 a fost asociat cu uscarea părului și pierderea strălucirii acestuia. Acizii grași Omega-3 sunt totodată utili pentru creșterea sănătoasă a părului, revitalizarea scalpului afectat de eczeme sau psoriazis. Acest ulei hrănește unghiile uscate, casante, care se rup ușor.
Datorită faptului că asistă transmisia impulsurilor nervoase, Omega-3 din uleiul de semințe de in poate ajuta la tratarea amorțelilor și a furnicăturilor, la reducerea simptomelor de Parkinson și a leziunilor nervilor asociate cu diabetul și scleroza multiplă.
Lignanii din semințele de in ne apără de diferite tipuri de cancer (de sân, de prostată, de piele). Cercetările realizate la Universitatea din Toronto au arătat că semințele de in au efecte benefice în tratamentul cancerului la sân.
Și femeile aflate în perioada de menopauză sau menstruală pot beneficia de consumul de semințe sau ulei de in, datorită efectelor lor echilibrante la nivel hormonal. Lignanii și fitoesterogenii (hormoni din plante) din semințele de in reglează raportul dintre estrogen și progesteron.
Semințele de in reduc bufeurile și sângerările menstruale excesive asociate cu endometrioza, îmbunătățesc funcția uterină și ajută la remedierea problemelor de fertilitate la femei.
La bărbați, uleiul de semințe de in previne umflarea și inflamarea prostatei, care are tendința de a se mări odată cu înaintarea în vârstă, și reduce nevoia urgentă de a urina.
____________________________________________________________________________________________________
Contraindicații și precauții
Femeile cu afecțiuni de origine hormonală, precum endometrioză, fibrom uterin sau cancer al sânului, ovarelor sau uterului, precum și bărbații cu cancer la prostată trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume preparate pe bază de semințe de in.
Semințele de in nu sunt indicate persoanelor cu blocaje intestinale sau esofagiene.
Uleiul de semințe de in nu trebuie administrat împreună cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare, deoarece poate crește durata necesară coagulării sângelui. Alte plante care pot interacționa cu coagularea sângelui sunt usturoiul, ghimbirul, gingko biloba, ginseng, castanele, trifoiul roșu și gheara mâței.
Unele persoane pot fi alergice la semințele de in.
____________________________________________________________________________________________________
Sursă: Herbwisdom, Flaxseed Oil: http://www.herbwisdom.com/herb-flaxseed-oil.html
Se foloseste numai intern??