Ce este HASMAȚUCHI și cu „ce se mănâncă” (beneficii + rețetă)

Hasmațuchi (Anthriscus cerefolium), cunoscut îndeosebi sub numele de asmățui, este unul din primele zarzavaturi care apar primăvara. Are flori albe-gălbui și face parte din aceeași familie cu pătrunjelul.

Alte denumiri derivate: asmațuchi, hașmaciucă. I se mai spune „pătrunjelul creț”, datorită frunzelor dese și cârlionțate.

Hasmațuchi – Asmățui

Academicianul Ovidiu Bojor spune că asmățuiul este cunoscut mai mult în zona Moldovei și Ardealului, unde crește și spontan. Ardelenii îl numesc cherval.

Frunzele au o aromă deosebită și sunt folosite de regulă pentru condimentarea salatelor, ciorbelor, supelor, omletelor, sosurilor, mâncăruri de cartofi, legume fierte, pește și brânzeturi.

_____________________________________________________________________________________________________

Asemenea altor verdețuri, hasmațuchi are o valoare medicinală remarcabilă. Utilizările sale terapeutice datează de pe vremea grecilor antici. În scop curativ pot fi folosite atât frunzele, cât și semințele.

Frunzele de asmățui sunt bogate în ulei volatil, vitamina C, vitamine din complexul B și săruri minerale.

Hasmațuchi stimulează apetitul și secrețiile gastro-intestinale, are efecte diuretice, depurative, laxative, antiinflamatoare și cicatrizante.

Este indicat în:

– retenție urinară
– litiază
– hidropizie
– acumulare de toxine în organism
– bronșite, boli cronice ale plămânilor
– amenoree
– inflamații oculare, blefarită (utilizare externă, sub formă de suc în medicina populară)
– dermatoze, eczeme, prurit, ulcerații (utilizări interne și externe)
– noduli hemoroidali (ajută resorbția)

Pentru afecțiunile externe, planta proaspătă se zdrobește și se aplică sub formă de cataplasmeAsmățuiul încetinește îmbătrânirea pielii, păstrând-o catifelată și fără riduri.

_____________________________________________________________________________________________________

Din frunzele și semințele de hasmațuchi se poate face ceai – 1 linguriță la 1 cană. Se beau 2 căni pe zi. Din planta proaspătă se poate face suc. Se consumă maxim 100 ml pe zi.

Supă de hasmațuchi – rețetă

Ingrediente

• 1 fir de praz
• 250 g de ciuperci
• 2-3 cartofi
• 1 salată verde
• 1 mână de frunze de hasmațuchi
• 1 lingură de ulei de măsline
• 400 ml de apă, supă de legume sau borș
• 100 ml de lapte de soia
• 1 lingură de nucă măcinată
• sare, piper după gust

Preparare

Curățați prazul, spălați-l și tăiați-l bucăți. Curățați ciupercile și tăiați-le și pe ele bucăți.

Căliți prazul câteva minute în puțin ulei, apoi turnați apa. Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi adăugați ciupercile. După 10 minute, scoateți ciupercile și mixați-le cu blenderul. Puneți crema obținută înapoi în cratiță, adăugând laptele de soia și nucile.

După ce mai dă câteva clocote, se adaugă frunzele de asmățui, sare și piper, după gust și se oprește focul. Frunzele de hasmațuchi trebuie spălate cu atenție, deoarece acestea rețin multe impurități.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Asmățui, Sănătate cu Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 125-126
2. Asmățuiul, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, p. 204

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.