Nu mai mâncați PÂINE din făină ALBĂ – este un aliment gol, care ne poate ÎMBOLNĂVI

Pâinea nu mai este astăzi un aliment sănătos și sigur pentru consum, din cauza procedeelor excesive de rafinare a făinii. Problema este că în România, consumul de pâine este dublu față de celelalte țări europene.

Tot mai mulți nutriționiști atrag atenția asupra faptului că pâinea preparată din făină albă este extrem de săracă în nutrienți.

Nu Mai Mâncați Pâine Albă

Grâul întreg este și a reprezentat dintotdeauna un aliment de bază în alimentația omului. Este suficient de bogat în nutrienți pentru a ne asigura necesarul de hrană zilnică: proteine, enzime, vitamine, minerale, fibre și fermenți.

În urma procesului de măcinare a boabelor de grâu, făina obținută este mai atractivă ca și culoare, dar conține de 3 ori mai puține vitamine și oligoelemente decât făina integrală.

Cantitatea de magneziu, calciu și fosfor este de 5 ori mai mică decât în făina integrală.

Totodată, pâinea albă este foarte săracă în fibre, substanțe deosebit de importante pentru prevenirea bolilor (inclusiv cancerul) și menținerea sănătății sistemului digestiv, cardiovascular.

Pâinea albă și produsele din făină albă au fost asociate cu un risc crescut de constipație și carii.

Cu cât mai albă este făină, cu atât mai mic este conținutul de fibre și proteine, iar valoarea biologică a acestora este redusă. Rafinarea elimină aminoacizii esențiali din boabele de grâu.

Numeroase studii au arătat că fibrele din cereale, fructe și legume ajută la scăderea colesterolului, în timp ce absența lor din dietă a fost asociată cu creșterea nivelului de colesterol.

__________________________________________________________________________________________________

Pe lângă faptul că nu ne mai hrănește în mod corespunzător, pâinea noastră cea de toate zilele ne poate îmbolnăvi.

Pâinea albă conține aditivi chimici cu potențial toxic pentru organism, precum agenți de îngroșare, oxidanți și decoloranți:

– clor
– bromură
– propionat de calciu
– lactat de calciu
– dextriză, glucoză
– acid sorbic

Unii numesc pâinea albă un „aliment gol”, deoarece aceasta conține doar amidon, care este convertit în zahăr și grăsime.

Consumul excesiv de pâine albă, în cadrul unei diete sărace în fructe, legume și alte alimente nutritive, poate cauza obezitate, diabet și alte boli.

Un studiu realizat la Universitatea Navarra din Spania a arătat că persoanele care consumă 3 felii de pâine albă pe zi au un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderali decât cei care consumă mai puțină pâine albă.

Dacă doriți să aflați mai multe despre ingredientele nocive pe care le conține pâinea din comerț, citiți acest articol.

__________________________________________________________________________________________________

Cei care țin la sănătatea lor trebuie să aibă disponibilitatea necesară să facă modificări majore în dietă. Să înceapă prin a înlocui pâinea albă cu pâine integrală. Este primul și cel mai important pas spre o viață sănătoasă.

Pentru a fi siguri că ceea ce punem pe masă este o pâine adevărată și hrănitoare, trebuie să o preparăm în casă, din făină integrală sau neagrăAcestea se pot procura din piață, de la țărani sau de la magazinele naturiste.

Recomandarea de a consuma alimente integrale se referă nu numai la pâine, ci și la alte produse de panificație, la produsele lactate (care trebuie să fie integrale și nu degresate) și la sare (care trebuie să fie gemă iar nu extrafină).

_____________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Greșeli în Alimentația Modernă, Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe, Revista Naturalia, Nr. 1, iunie 2009

2. Mediafax, ALIMENTELE-PERICOL: De ce trebuie evitate pâinea albă, mezelurile şi băuturile energizante: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/alimentele-pericol-de-ce-trebuie-evitate-painea-alba-mezelurile-si-bauturile-energizante-11239150

3. Cuvântul Ortodox, PAINEA ALBA NU ESTE SANATOASA: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/painea-alba-nu-este-sanatoasa/

4. Biospace, Eat Wholegrain, Three Slices Of White Bread A Day Linked To Weight Gain, University of Navarra Study: http://www.biospace.com/News/eat-wholegrain-three-slices-of-white-bread-a-day/335408

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play