MEIUL – una din puținele cereale cu efecte ALCALINE asupra organismului

Fitoterapeuții spun că meiul este o cereală cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Din păcate, oamenii trec cu vederea acest aliment extrem de nutritiv, considerându-l doar o sursă de hrană pentru păsări.

Includerea acestei cereale în alimentația noastră ne poate îmbunătăți semnificativ nivelul sănătății deoarece are o acțiune alcalină. Este un adaos deosebit de important în dieta noastră, deoarece majoritatea alimentelor pe care le mâncăm astăzi sunt foarte acide.

Mei

Un alt atu al meiului este faptul că se digeră foarte ușor. Este un aliment hrănitor, energizant și fortifiant.

Este bogat în fibre, proteine, vitamine din complexul B și minerale: calciu, magneziu, cupru, fosfor și zinc. Conține foarte mult fier, motiv pentru care este util în alimentația persoanelor anemice.

Meiul mai are un secret pe care puțini dintre noi îl știm: conține acid silicic. Siliciul este un mineral foarte prețios pentru sănătatea părului, unghiilor și dinților.

Datorită faptului că este o sursă bună de vitamine din grupul B, care ajută la echilibrarea sistemului nervos, consumul de mei este indicat persoanelor care depun eforturi intelectuale mari.

Complexul B este important și pentru producția de celule roșii de sânge, metabolismul energiei și activitatea enzimelor.

Magneziul și vitamina A sunt doi nutrienți din mei care ajută la întinerirea și regenerarea celulelor corpului. Totodată, magneziul scade tensiunea arterială și riscul unui atac de cord, mai ales la persoanele cu ateroscleroză sau boală de inimă diabetică.

Și lignanii din mei oferă beneficii sistemului cardiovascular. Aceștia ne apără de cancerul de sân și alte cancere hormonale.

Magneziul reduce de asemenea simptomele de astm și frecvența migrenelor.

Fosforul are și el un rol important în structura celulelor. Este esențial pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor corpului.

Pe lângă proprietățile cardioprotectoare, meiul reduce semnificativ riscul diabetului de tip 2.

Un studiu publicat în anul 2009 în Jurnalul Indian de Biochimie și Biofizică, meiul conține cantități mari de polifenoli. Acești compuși au o acțiune antioxidantă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi care vatămă celulele.

Dietele bogate în alimente antioxidante previn bolile cronice, bolile degenerative, cancerul, osteoporoza, bolile de inimă, diabetul și îmbătrânirea prematură.

____________________________________________________________________________________________________

Cum se consumă meiul

Se spală bine și se fierbe (1 parte mei și 2 părți de apă). Când clocotește, se dă focul la mic, se acoperă vasul și se lasă la fiert 25 de minute. Meiul fiert are o textură pufoasă asemănătoare orezului. Se pot adăuga și legume la fiert, sau fructe uscate, după ce a fiert.

Meiul fiert se poate pune și în salate, iar făina de mei (măcinat) se poate adăuga în aluaturile de pâine, brioșe sau alte bunătăți făcute în casă.

Veți vedea că mâncărurile care conțin această cereală sunt foarte ușoare, nu îngreunează stomacul și nu afectează digestia. Din contră.

La magazinele naturiste se găsesc și fulgi de mei, care pot fi preparați sub formă de terci, singuri sau în combinație cu alte tipuri de cereale (se lasă la înmuiat în apă călduță până se înmoaie).

____________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. The World’s Healthiest Foods, Millet: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=53

2. Cerealele – Alimente de Bază în Post, Bioculinaria, TELE EUROPA NOVA CLUJ NAPOCAWorld’s Healthiest Foods, Millet: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=53

3. Live Strong, What Are the Benefits of Millet Seed? http://www.livestrong.com/article/479813-what-are-the-benefits-of-millet-seed/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.