Înlocuirea orezului ALB cu orez BRUN ne poate ajuta să SLĂBIM și să avem o sănătate cardiovasculară mai bună
Unul din motivele pentru care dieta noastră este astăzi atât de săracă în nutrienți este consumul excesiv de cereale rafinate.
Micronutrienții și fibrele sunt prezente în cantități mari în tărâțe și în germeni, iar procedeele de rafinare înlătură aceste părți esențiale ale cerealelor.
Acesta este unul din motivele pentru care nutriționiștii ne sfătuiesc să înlocuim pe cât posibil cerealele rafinate cu produse integrale. Beneficiile sunt extraordinar de mari.
Un grup de cercetători japonezi au realizat două experimente în care au investigat efectele consumului de orez alb și orez brun asupra metabolismului glucozei, greutății corporale, grăsimii corporale și sănătății cardiovasculare la persoane cu sindrom metabolic.
În primul studiu, participanții au primit orez brun sau orez alb. O oră mai târziu, cercetătorii au măsurat nivelurile de glucoză și insulină, precum și vasodilatația (relaxarea vaselor de sânge) la nivelul sistemului cardiovascular.
___________________________________________________________________________________________________
Rezultatele au fost impresionante. Comparativ cu orezul alb, o singură masă de orez brun a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge în decursul a 60 de minute. Explicația stă în faptul că orezul brun este mult mai bogat în fibre și nutrienți.
La persoanele care au mâncat orez brun, riscul de reducere a vasodilatației a fost mai mic decât la cei care au mâncat orez alb.
În al doilea studiu, participanții au primit orez brun sau orez alb pe o perioadă mai lungă de timp (8 săptămâni), pentru ca cercetătorii să poată examina mai bine modificările care apar la nivelul markerilor de risc cardiovascular și în greutatea corporală.
Așa cum era de așteptat, consumul de orez brun a redus greutatea corporală, indicele de masă corporală și circumferința taliei. Cei care au mâncat orez brun au raportat totodată o îmbunătățire a factorilor de risc cardiac: sensibilitatea la insulină, colesterolul sangvin și funcția endotelială.
___________________________________________________________________________________________________
Rezultatele acestor experimente ne arată că beneficiile înlocuirii orezului alb cu orez brun apar încă de la prima masă.
O astfel de modificare în dietă este cu atât mai importantă astăzi, cu cât incidența bolilor cardiovasculare și metabolice (diabet, obezitate) este îngrijorător de mare. Aceasta poate fi făcută gradual.
Potrivit Grains & Legumes Nutrition Council, cerealele rafinate pot ocupa 50% din alimentația noastră, fără să crească riscul de boli.
Dacă nu putem înlocui complet făina albă cu făină neagră, zahărul alb cu zahăr brut, orezul alb cu orezul brun și pastele albe cu paste integrale, le putem consuma putem cel puțin în proporție de 1:1.
De pildă, la pâinea de casă putem folosi o parte făină albă și o parte făină neagră/integrală sau tărâțe. Când preparăm orez, putem folosi o parte orez alb, o parte orez brun.
___________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Michio Shimabukuro, Moritake Higa, Rie Kinjo, Ken Yamakawa, Effects of the brown rice diet on visceral obesity and endothelial function: the BRAVO study, Volume 111, Issue 2 January 2014, pp. 310-320, British Journal of Nutrition: https://doi.org/10.1017/S0007114513002432Published online: 12 August 2013
2. Grains & Legumes Nutrition Council, Refined Grains: http://www.glnc.org.au/grains/grains-and-nutrition/refined-grains/

