Cura de primăvară cu SPANAC pentru întărirea IMUNITĂȚII

Alimentele cu frunze verzi, precum spanacul, au un conținut nutrițional divers, bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

Spanacul conține multe săruri minerale (fier, magneziu, zinc, calciu, fosfor, potasiu), vitamine din complexul B, vitaminele A, C, E, K și PP, antioxidanți (caroteni, flavonoide, luteină), saponine, clorofilă și proteine.

Cura cu Spanac

Compușii regăsiți în spanac au activități biologice importante:

– elimină speciile de oxigen reactiv
– previn daunele oxidative la nivel macro-molecular
– modulează expresia și activitatea genelor implicate în metabolism, inflamații și apărarea antioxidantă
– reduc aportul de alimente prin faptul că stimulează secreția hormonilor sațietății

Datorită efectelor sale curative diverse, a fost numit „doctorul primăverii”. Are proprietăți depurative, anticancerigene, anti-obezitate, hipoglicemice și hipolipidemice.

Indicații terapeutice

La început de primăvară, când piețele sunt pline de verdețuri, putem face o cură cu spanac pentru curățarea și fortificare organismului. Pot beneficia îndeosebi persoanele care suferă de:

– lipsă de vitamine
– scorbut
– anemie feriprivă
– rahitism
– cancer
– constipație
– depresie
– astenie fizică și nervoasă
– oboseală, epuizare

Cercetătorii japonezi au arătat că spanacul are un potențial anticancerigen care merită studiat pe mai departe. Acesta conține glicolipide, compuși care suprimă creșterea tumorilor.

_________________________________________________________________________________________________

Asemenea altor verdețuri, este bine ca spanacul să fie consumat în stare crudă. Frunzele de spanac se pot adăuga în salate, sau se pot folosi la prepararea de sucuri, în diferite combinații. Prepararea termică și congelarea distrug o cantitate mare de nutrienți.

Deși este un aliment cu multe beneficii pentru organism, spanacul nu trebuie consumat în cantități mari.

Atenție, din cauză că spanacul conține oxalați de calciu, acesta trebuie consumate cu precauție de persoanele care suferă de gută, reumatism, artrită, pietre la rinichi și hepatită.

_________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Roberts JL., Moreau R., Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives, Food Funct. 2016 Aug 10;7(8):3337-53. doi: 10.1039/c6fo00051g. Epub 2016 Jun 29: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27353735

2. Prof. Univ. Constantin Milică, Verdețurile, Veritabil Izvor de Sănătate, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/verdeturile-veritabil-izvor-de-sanatate-115952.html

3. Matsubara K., Matsumoto H, Mizushina Y, Mori M, Nakajima N, Fuchigami M, Yoshida H, Hada T., Inhibitory effect of glycolipids from spinach on in vitro and ex vivo angiogenesis, Oncol Rep. 2005 Jul;14(1):157-60: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15944783

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.