ALIMENTE care stimulează producția de MELATONINĂ – „hormonul somnului”

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală în creier, care controlează ciclurile circadiene (somnul și trezirea). Este importantă pentru reglarea somnului și a hormonilor reproductivi la femei, care afectează menstruația și menopauza.

Scăderea nivelului de melatonină pe măsură ce îmbătrânim poate fi explicația pentru care vârstnicii se confruntă cu dificultatea de a adormi și a dormi bine în timpul nopții.

Alimente Care Cresc Producția de Melatonină

Cei care suferă de insomnie trebuie să știe că melatonina se găsește și în unele alimente. Știința confirmă încă o dată înțelepciunea medicilor antichității care spuneau că alimentele au valoare de medicament. Dumnezeu a înzestrat fiecare aliment cu o forță terapeutică și profilactică uimitoare.

În ceea ce privește îmbunătățirea somnului sau remedierea insomniei, unele alimente au capacitatea de a crește în mod natural producția de melatonină, după cum au arătat-o cercetătorii de la Universitatea Khon Kaen.

Aceștia au testat mai multe tipuri de fructe și au măsurat cantitatea de melatonină circulantă în corp. S-au evidențiat în mod special fructele tropicale. Bananele, portocalele și ananasul au crescut cel mai mult nivelul de melatonină.

Cea mai mare creștere a fost determinată de consumul de ananas (226%), urmată de consumul de banane (180%) și de portocale (47%).

___________________________________________________________________________________________________

Un alt studiu, apărut în anul 2010 în Journal of International Society of Sports Nutrition a arătat că vișinele (sucul de vișine) sunt o sursă naturală de melatonină, care induce somnul la consumatori.

Alte alimente care stimulează producția de melatonină sunt ovăzul, porumbul dulce, orezul, tomatele și orzul. Acestea pot fi consumate îndeosebi seara, înainte de culcare.

Potrivit INH (Institute for Natural Healing), cel mai simplu mod de a mări abilitatea organismului să producă melatonină este să consumăm mai multe alimente bogate în magneziu: avocado, nuci, migdale, spanac. Acest mineral relaxează mușchii, menține sub control nivelul cortizolului, reglează tensiunea și scade nivelul stresului.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Natural Society, 8 Foods To Naturally Increase Melatonin For Better Sleep 

2. Kerry S Kuehl, Erica T Perrier, Diane L Elliot and James C Chesnutt, Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial, Journal of International Society of Sports Nutrition, Kuehl et al. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010, 7:17

3. Nutrition Facts, Foods with Natural Melatonin 

4. INH The Institute for Natural Healing, 5 Natural Ways to Boost Melatonin Production 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.