Ce mănâncă locuitorii din Insula Sicilia care trăiesc peste 100 de ani

Centenarii reprezintă un subiect de maxim interes pentru oamenii de știință, dar și pentru populația de rând. Studiile au arătat că secretul longevității se află în alimentație.

Cercetătorii au descoperit că dieta poate influența în mod pozitiv durata vieții și îmbătrânirea sănătoasă.

Dieta Centenarilor din Sicilia

În unele zone din lume există oameni care depășesc fără probleme vârsta de 100 de ani, menținându-se într-o stare de sănătate excelentă.

Una din aceste zone este Insula Sicilia din Italia. Este cea mai mare insulă mediteraneană, unde numărul bărbaților centenari este foarte mare. În cinci sate din Munții Sicani au fost identificate 19 persoane cu o vârstă medie de 100-107 ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Palermo – Departamentul de Științe Moleculare și Biomoleculare (STEMBIO) – au descoperit o aderență puternică a centenarilor la dieta mediteraneană.

Alimentația acestora constă din mâncare puțină, împărțită în trei mese pe zi, bazată pe cantități mari de alimente vegetale proaspete și pe un consum foarte mic de grăsimi saturate.

Dieta lor conține cantități reduse de carne și carbohidrați, și foarte multe fructe și legume de sezon.

Datorită faptului că nu mănâncă pâine albă, nu folosesc îndulcitori, nu consumă băuturi dulci, conserve, alimente congelate gata preparate, prăjituri sau biscuiți, dieta lor are totodată un indice glicemic mic în mod natural.

Singura sursă de grăsime folosită la prepararea alimentelor este uleiul de măsline, care conține foarte mulți compuși antioxidanți și antiinflamatori.

Comparativ cu restul populației italiene, centenarii din satele din Munții Sicani au o condiție fizică extrem de bună: se descurcă singuri, sunt activi și au o greutate corporală sănătoasă.

Cu atât mai impresionant este faptul că aceștia nu aveau nici o problemă de sănătate asociată îmbătrânirii, precum boli de inimă, tulburări cognitive, deficiențe fizice, probleme renale sau cancer.

Rezultatele acestui studiu confirmă dovezile obținute de alți cercetători care au analizat dietele a 5 populații cu o longevitate crescută. Autorii au concluzionat că pentru a îmbătrâni frumos și sănătos, dieta noastră trebuie să conțină cantități cât mai mici de grăsimi saturate, și cantități mari de fructe și legume.

_______________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Vasto S., Rizzo C, Caruso C., Centenarians and diet: what they eat in the Western part of Sicily, Immun Ageing, 2012 Apr 23 

2. Time for Wellness, Study examines longevity diet secrets 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


9 comentarii

  1. Va spun eu ce mânca, de toate am dovada pe batrana care de 6 anni e fac companie are 100 anni azi la prinzi mia cerut sai fac ou prajit si cepoline in aceto, merge si mintea perfecta

  2. Mix dejun -pasta ,prinz -pasta ,seara pasta s-su minestra

  3. Dar că au cel mai mare procentaj la bolile (al cervelo) precum demența senilă, alțhaimer nu spuneți nimic .

  4. Cu parere de rau ( nu va speriati, nu nominalizez pe nimeni,nici nu as avea cum ), cam asa parca incep fetele nominalizarile, desi la inceput credeam ca Emiliana este „aleasa”BAS-ului, tin sa va anunt ca dupa umila mea parere , ei vor fi imprevizibili-parca asa spun ei mereu- ceea ce inseamna ca va fi alta !!

  5. Italienii majoritatea populatiei,au o durata mare de viata ,96,100,102,105,ani

  6. Nu este nici un secret …daca ii doare un deget merg la doctor fiindca au medicamente gratis.Daca trebuie sa plateasca 10€ ptr un medicament se simt rau …sa nu spunem panolonii panoliniitraverse gratis …vin asistentele sa le faca analizele acasa ..La noi cine iti da un medicament gratis ?????

  7. foglia miste (frunze, buruieni)

  8. Insula cu multa mizerie..vaiiii

  9. Un articol total neinformat! Dacă am scrie mai putine știri aberante lumea ar avea o tristețe in minus…! Tocmai in Sicilia se mănâncă destul de asemanator noua! Uleiul de măsline din belșug dar altfel nimic din ce ați scris….Sa nu vorbim despre carbohidrații care sunt masa fiecărui prânz sau cina!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.