DOVLEAC umplut, la cuptor – bogat în MAGNEZIU și VITAMINE B

Rețetele cu dovleac sunt foarte populare în bucătăria ucraineană. Acesta este inclus în diferite preparate: clătite, plăcinte, prăjituri, terci, paste.

O rețetă populară este dovleacul copt în suc propriu, cu stafide, pere și prune uscate. Acesta poate fi gătit de asemenea cu miere și lapte la cuptor.

Dovleac Umplut la Cuptor

Vă prezentăm o variantă inedită de a găti dovleacul. Dovleacul făcut la cuptor cu fructe este extrem de savuros. Adaosul de cereale îl fac totodată hrănitor.

Dovleac umplut, la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 1 dovleac mediu
• 1 ½ pahare de mei
• 100 g de caise uscate
• 100 g de stafide
• 3 ½ pahare de apă
• 4 linguri de zahăr brut

Preparare

Clătiți meiul și puneți-l la fiert într-o cratiță împreună cu apa, zahărul și fructele uscate. Până când se înmoaie meiul, pregătiți dovleacul.

Tăiați capacul, scoateți interiorul cu semințe și curățați-l bine pe dinăuntru. Turnați compoziția de mei și fructe în interiorul dovleacului și puneți-i capacul decupat.

Așezați dovleacul în tavă și coaceți-l la cuptor circa 30 de minute. În terciul de mei se pot adăuga și alte fructe (mere, gutui), nuci sau semințe, precum și diferite aromate, precum scorțișoară, nucșoară etc. Acestea vor îmbogăți conținutul nutrițional final al preparatului și îi vor adăuga o diversitate de arome.

————————————————————————————————————————————————————–

Acest preparat poate înlocui deserturile tradiționale, care conțin făină și zahăr alb, ouă, lactate, ulei și alte ingrediente bogate în grăsimi. Este mult mai sănătos și de asemenea mai sigur pentru alimentația copiilor.

Meiul ne poate oferi cantități mari de nutrienți valoroși. Pentru a vă face o idee de conținutul nutrițional al acestui tip de cereală, vă prezentăm aceste date:

200 g de mei conțin:

• 163% din doza zilnică recomandată de mangan
• 75% din doza de cupru
• 68% din doza de fibre
• 57% din doza de magneziu și fosfor
• 56% de vitamina B1
• 47% de vitamina B3
• 43% de vitamina B9 (acid folic)
• 38% de vitamina B6
• 34% de vitamina B2
• 33% de fier
• 22% de zinc
• 17% de vitamina B5
• 11% de potasiu

Surse articol:
1. https://ukrainefood.info/recipes/desserts/71-baked-pumpkin-with-millet-and-dried-fruits
2. https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5701/2

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.