Ce Alimente Conțin Fibre
Fibrele dietetice sunt nutrienți esențiali, necesari pentru buna digestie a alimentelor, buna funcționare a tractului digestiv și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Cercetările științifice leagă aportul de fibre cu o mulțime de beneficii pentru sănătate: prevenirea și tratarea constipației, hemoroizilor și diverticulozei, reducerea nivelului de colesterol din sânge, protejarea împotriva anumitor forme de cancer, precum și cresterea senzației de sațietate care ajută la controlul greutății.
Beneficiul care primește cea mai mare atenție este însă rolul fibrelor în sănătatea sistemului imunitar. Studiile arată că bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea au la bază procese inflamatorii. Fibrele dietetice ajută la modularea sistemului imunitar și la scăderea riscului de boli.
Un deficit de fibre poate duce la constipație, hemoroizi, niveluri crescute de colesterol și de zahăr în sânge. Dimpotrivă, un exces de fibre poate duce la obstrucție intestinală, diaree sau chiar deshidratare. Persoanele care cresc aportul de fibre ar trebui de asemenea să crească și aportul de apă. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame.
Alimente bogate în fibre:
- Prumb, tărâțe de grâu, de orez sau de ovăz
- Conopida și broccoli
- Varza
- Fructe de pădure (zmeură, fructe de soc, mure, agrișe, afine, căpșuni)
- Legume cu frunze verzi (salata verde, frunze de napi, frunze de sfeclă, spanac)
- Țelină
- Fasole (albă și neagră)
- Ciuperci albe (fierte)
- Portocale și alte citrice