Cum să faci LANGOȘI – rețeta tradițională (simpli, cu brânză și alte umpluturi)
Cu siguranță nu ai ratat ocazia să mănânci langoși atunci când ai ajuns prin părțile ungurilor, fie la noi în țară, fie în afară.
Aceste gogoși generoase se găsesc atât în Ungaria și în România, cât și în alte țări din Europa Centrală și de Est, în Slovacia, în Serbia și în Austria.
Cuprins
Cum se fac langoșii?
Denumirea de langoș provine din limba maghiară, unde „lang” înseamnă „foc”. Dacă în vechime langoșii se coceau la foc direct, în cuptor, astăzi ele se fac pe aragaz, în ulei prăjit. Sunt mai gustoase cele actuale, însă nu la fel de sănătoase ca cele coapte fără ulei.
Turtele se prepară dintr-un aluat simplu de pâine, care conține doar apă, făină, drojdie și sare. Partea cea mai atractivă este garnitura care se așază deasupra gogoșilor: telemea sau cașcaval ras, brânză dulce, brânză cu mărar, smântână, usturoi, șuncă sau alte mezeluri, carne tocată, varză călită, ciocolată sau gem.
Garnitura se poate adăuga deasupra turtelor, sau se poate pune direct în aluat în timpul preparării.
Există și versiuni mai sofisticate ale langoșilor tradiționali, când în aluat se adaugă și produse lactate (lapte, iaurt, smântână), ouă sau cartofi.
Langoșii se servesc calzi, dar sunt buni și reci. Cei mai gustoși sunt langoșii crocanți, făcuți din aluat subțire.
Langoși tradiționali – rețetă
Ingrediente
- 500 g de făină
- 300 ml de apă caldă sau lapte cald
- 1 cub de drojdie proaspătă
- 3 linguri de zahăr
- ¼ linguriță de sare
- 400 g de brânză (sau alte umpluturi)
- ½ sticlă de ulei pentru prăjit
Cum se prepară langoșii?
Puneți drojdia într-un bol și sfărâmați-o cu furculița. Adăugați apa sau laptele călduț și zahărul și amestecați. Lăsați maiaua să se umfle 10 minute, apoi incorporați făina și sarea.
Frământați bine aluatul, până nu se mai lipește de mâini. Ungeți un bol mare cu ulei și puneți aluatul în el.
Acoperiți vasul cu o folie de plastic și lăsați aluatul la dospit jumătate de oră, într-un loc cald din casă.
Turnați o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie cu pereții înalți și puneți vasul pe foc.
Luați câte o bucățică de aluat și dați-o o formă de turtă. Tipăriți-le bine. Prăjiți-le în uleiul încins.
Le puteți servi simple, sau presărate cu brânză rasă pe deasupra. Puteți folosi brânză de vaci, telemea, caș sau cașcaval.
Sau le puteți umple cu brânza în momentul în care întindeți aluatul în formă rotundă. Împăturiți foaia ca un plic. Lipiți bine marginile și coaceți turtele în uleiul încins. Sunt gata când au devenit aurii.
Scoateți-le pe o farfurie așternută cu șervețele și lăsați-le să absoarbă uleiul.
Langoșile sunt bune calde, mai ales dacă au brânză. În compoziția de brânză se pot pune și verdețuri, ceapă sau usturoi. Se pot face și cu bucățele de șuncă. Dacă le vreți mai dulci, umpleți-le cu gem, stafide sau ciocolată. Langoșile se pot unge și cu smântână.
Surse:
1. Petre, ISTORIA LANGOȘULUI! Născut la Roma, perfecționat la Budapesta și cel mai gustos la Timișoara! Timișoara Știri.ro: http://www.timisoarastiri.ro/istoria-langosului-nascut-la-roma-perfectionat-la-budapesta-si-cel-mai-gustos-la-timisoara-galerie-foto/
2. Rețete Unica.ro, Langoși rețeta tradițională: https://retete.unica.ro/recipes/langosi/