Sucul de ALOE VERA scade COLESTEROLUL, GLICEMIA și TENSIUNEA arterială (studii)

Aloe vera este o plantă cu numeroase utilizări în fitoterapie și cosmetică. Între multele sale beneficii se evidențiază mai cu seamă efectele promițătoare asupra sistemului cardiovascular.

Studiile pe sucul de aloe vera au arătat că acesta scade nivelul colesterolului LDL și crește nivelul colesterolului HDL, reduce trigliceridele, tensiunea arterială și stabilizează ritmul cardiac.

Suc de aloe vera beneficii pentru inima

Gelul de aloe vera

Gelul regăsit în interiorul frunzele este utilizat de mii de ani în multiple afecțiuni externe. Gelul de aloe vera a fost de altfel unul din remediile cele mai des prescrise în secolele 18-19.

Este compus din apă în proporție de 95-99%. Conține glicoproteine și polizaharide. Glicoproteinele sunt substanțe care ajută la calmarea durerilor și a inflamațiilor, iar polizaharidele stimulează creșterea și repararea pielii.

Gelul de aloe vera este un remediu excelent pentru răni și arsuri, datorită faptului că accelerează procesul de vindecare.

Cercetătorii au descoperit că aloe vera poate fi administrată în scop terapeutic și intern. Sucul de aloe vera poate ajuta la vindecarea inimii, potrivit unor studii preliminare, care au confirmat eficiența sa în ceea ce privește prevenirea atacului de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Beneficiile sucului de aloe vera

Sucul de aloe vera se obține din gelul extras din frunzele plantei. Este o sursă bună de vitamine (A, C, D, E) și minerale (cupru, magneziu, zinc, fier, calciu, sodiu). Conține enzime și aminoacizi, precum și o bună parte din complexul B: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, inclusiv vitamina B12.

Principalul beneficiu al sucului de aloe vera este stimularea sistemului imunitar. Pe loc doi se află capacitatea acestuia de a ajuta la detoxifierea corpului și la protejarea lui împotriva daunelor stresului oxidativ (datorită compușilor săi antioxidanți).

În al treilea rând, sucul de aloe vera ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Datorită conținutului bogat în apă și enzime, sucul de aloe poate ameliora constipația. Nu este însă recomandat în alte probleme digestive, deoarece poate cauza crampe abdominale sau diaree.

Sucul de aloe vera și inima

Un studiu publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology a arătat că sucul de aloe vera a scăzut producția de colesterol cu circa 30 de procente.

Alte cercetări au demonstrat că acest remediu diminuează colesterolul LDL și trigliceridele, și crește colesterolul bun (HDL). Aceste efecte sunt importante, deoarece nu multe remedii naturale pot crește nivelul colesterolului HDL și echilibra astfel raportul dintre colesterolul LDL și HDL.

Se presupune de asemenea că sucul de aloe vera ar putea ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Conține cantități însemnate de vitamina C, un antioxidant care mărește circulația sangvină, tonifică venele și arterele.

Aloe vera conține și alți compuși care ajută la dilatarea capilarelor și buna oxigenare a sângelui, oferind astfel beneficii importante sistemului cardiovascular.

Potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de peste 5.000 de pacienți, sucul de aloe vera în combinație cu fibre din psyllium a redus colesterolul total, trigliceridele și zahărul din sânge. Totodată, această combinație a scăzut frecvența atacurilor de angină pe durata studiului, iar pacienții au redus treptat doza de medicamente.

La finalul celor 5 ani de studiu, electrocardiogramele au arătat că ritmul cardiac a revenit la normal în cazul a 85% din pacienți.

Un număr total de 2.151 de pacienți fuseseră inițial diagnosticați cu hipertensiune arterială. Toți pacienții care luau beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu sau medicamente diuretice pentru tratarea hipertensiunii și a anginei au redus doza medicamentelor prescrise cu cel puțin 50%.

Concluzii

Sucul de aloe vera are cel puțin 6 beneficii asupra sistemului cardiovascular, pe care este bine să le reținem:

1. Scade colesterolul rău
2. Crește colesterolul bun
3. Reduce trigliceridele
4. Scade tensiunea arterială
5. Stabilizează ritmul cardiac
6. Reduce apariția atacurilor de angină (dureri în piept)

Cum putem consuma sucul de aloe vera

Un studiu a arătat că 10 sau 20 ml de suc de aloe vera, administrat oral zilnic, timp de 12 săptămâni, poate reduce colesterolul total cu 15%, colesterolul LDl cu 18% și trigliceridele cu 25-30%.

Aloe vera este disponibilă la magazinele naturiste și sub formă de capsule. Se vor administra în dozele indicate pe prospect.

Dacă urmați un tratament medicamentos, discutați cu medicul înainte de a consuma suc de aloe vera.

Precauții și contraindicații

Nu folosiți sucul de aloe vera fără să cereți acordul medicului dacă momentan primiți tratament pentru o anumită boală:

– medicamente pentru diabet
– digoxină și diuretice

Pentru uz intern, este recomandat doar sucul de aloe vera din comerț, din care au fost înlăturate antraquinonele, substanțe galbene prezente sub pielea plantei care au efecte laxative sau toxice.

Când cumpărați suc de aloe vera, asigurați-vă că pe etichetă este menționat faptul că aloina și emodina au fost eliminate (substanțe cu potențial toxic).

Nu consumați suc de aloe vera în cantități mari, deoarece poate cauza crampe abdominale, diaree, deshidratare sau dezechilibrarea electroliților.

Sursă: UHN Staff, 6 Health Benefits of Aloe Vera Juice for Your Heart, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/6-health-benefits-of-aloe-vera-juice-for-your-heart/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.