SUPĂ de NĂUT – benefică pentru reglarea GLICEMIEI, scăderea în GREUTATE și a factorilor de risc CARDIOVASCULAR
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Potrivit regulilor dietetice stabilite pentru americani în perioada 2015-2020, trebuie să creștem consumul de legume și să înlocuim alimentele cu o densitate energetică mare cu alimente bogate în nutrienți.
Cei mai mulți dintre noi nu mâncăm suficiente legume, fructe și verdețuri, în ciuda beneficiilor lor nenumărate pentru organism, cu atât mai puțin leguminoase.
–
Cuprins
Beneficiile consumului de năut
Năutul este o sursă excelentă de proteine și nutrienți prețioși pentru sănătate. 100 g de boabe de năut crud acoperă:
– 36% din doza zilnică recomandată (DZR) de proteine
– 30% din DZR de grăsimi
– 32% din DZR de fibre
– 139% din DZR de acid folic
– 41% din DZR de vitamina B6
– 40% din DZR de vitamina B1
– 32% din DZR de vitamina B5
– 73% din DZR de cupru
– 15% din DZR de potasiu
Preparatele pe bază de năut, precum hummus-ul, au o valoare nutrițională extraordinară. Studiile au arătat că consumatorii de năut au un aport mai mare de fibre, acizi grași polinesaturați, vitamina A, vitamina E, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu și fier și obiceiuri alimentare mai bune, comparativ cu non-consumatorii de năut.
Năutul are și beneficii terapeutice nu doar nutriționale, care se datorează unor compuși bioactivi, precum acid fitic, steroli, taninuri, carotenoide și flavonoide (izoflavonoi).
Cercetările sugerează că năutul are un rol benefic în controlul greutății corporale și a markerilor de risc cardiovascular, precum și în reglarea glucozei și insulinei.
Pe lângă hummus, năutul poate fi folosit și la supe, ciorbe, tocănițe, salate, chiftele.
Supă de năut – rețetă
Ingrediente
• 500 g de năut
• 4 cepe
• 2-3 linguri de pastă de tomate
• 3-4 linguri de ulei
• 3 linguri de sare
• 1 lingură de bicarbonat de sodiu
• sare, piper, dafin, rozmarin, alte mirodenii, după gust
Preparare
Boabele de năut uscat se aleg, apoi se spală. Se pun într-o oală mare și se adaugă 2-3 litri de apă caldă. Se pune sarea și bicarbonatul de sodiu. Se amestecă și se lasă la înmuiat 8 ore, sau mai mult.
După trecerea perioadei de înmuiere, năutul se scurge de apă și se spală în 5-6 ape călduțe, după care se pune la fiert într-o cratiță cu 3-3,5 litri de apă caldă.
Se colectează spuma cu o paletă dacă este cazul. Se adaugă apoi ceapa curățată și tăiată fin.
Năutul este fiert atunci când boabele se sfărâmă ușor între degete și se fac ca o pastă.
După ce năutul a fiert, se adaugă uleiul și pasta de roșii desfăcută în prealabil în puțină apă rece. Se adaugă piper, rozmarin, dafin sau alte mirodenii. Se mai lasă un sfert de oră să clocotească, apoi se stinge focul.
Surse bibliografice:
1. Nutrition and You, „Chickpea nutrition facts”: https://www.nutrition-and-you.com/chickpea.html
2. Taylor C. Wallace, Robert Murray, and Kathleen M. Zelman, „The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus”, articol publicat în jurnalul Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 766, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/
3. Tudor Osiac, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, „Supă de năut”, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 47